Ilta Sanoma

Julkaistu:

Saksa
Kaksikko luuli löytäneensä alumiinia, mutta kaivauksissa maasta paljastui muun muassa jopa 600 hopeakolikkoa, joista vanhin on peräisin vuodelta 713.
13-vuotias Lucas Malaschnitschenko etsi amatööriarkeologi Rene Schoenin kanssa aarteita metallinpaljastimien avulla tammikuussa Rügenin saarella Saksassa. Kun metallinpaljastimet hälyttivät, uskoi kaksikko ensin törmänneensä johonkin alumiiniseen. Tutkittuaan löytöään tarkemmin, kimmeltävä esine osoittautui kuitenkin hopeaksi.

Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, ettei kyseessä ole välttämättä mikä tahansa hopeinen esine. Sen sijaan löydön uskotaan johtavan jopa yli tuhannen vuoden taakse ja Tanskan kuninkaan Harald Sinihampaan jäljille.

Uutistoimisto AFP ja useat muut tiedotusvälineet kertovat, että arkeologeista koostuva tiimi aloitti viikonloppuna kaivauksen noin 400 neliömetrin alueella löytöpaikan lähellä. Paikalta paljastuikin kaivauksissa Torin vasara, helmiä, kaulakoruja, sormuksia sekä jopa 600 hopeakolikkoa. Vanhin rahoista on peräisin vuodelta 713.


-?Löytö on suurin yksittäinen kolikkolöytö kuningas Sinihampaan ajoilta Itämeren eteläosissa, joten se on hyvin merkityksellinen, kommentoi johtava arkeologi Michael Schirren saksalaiselle DPA-uutistoimistolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Harald Sinihammas hallitsi Tanskaa vuosina 958-986 ja toimi osan ajasta samalla myös Norjan kuninkaana. Hänet muistetaan historiassa erityisesti siitä, että kuningas teki kristinuskosta Tanskan virallisen uskonnon sekä vei loppuun isänsä ja edeltäjänsä Gorm Vanhan tavoitteen tehdä Tanskasta yhtenäinen valtio.


Arkeologit arvioivat, että rahat on haudattu maahan 980-luvun lopulla, jolloin vallasta syösty Harald Sinihammas pakeni Saksan Pommeriin, missä hän myös kuoli vuonna 987.

Nykyisin viikinkiajalla syntynyt Harald Sinihampaan, englanniksi Harald Bluetoothin, nimi on monelle tuttu lähinnä muun muassa älypuhelimilla käytettävästä bluetooth-yhteydestä, joka on nimetty muinaisen kuninkaan mukaan.


Tanskalaisen Roskilden yliopiston emeritusprofessori Brian Patrick McGuire pitää hänkin löytöä, ja erityisesti Torin vasaraa, mielenkiintoisena. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei olemassa ole todisteita siitä, että esineet kuuluivat varmuudella Harald Sinihampaalle.

-?Sen voimme kuitenkin todeta, että ne ovat osoitus Jellingin dynastian varallisuudesta, professori sanoi AFP:lle.
Ilta Sanoma
17. huhtikuuta 2018 1:38:01 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.