Ilta Sanoma

Julkaistu:

Löytöpalkkio
Jos koru olisi löytynyt pihalta, siitä olisi saanut mehevän löytöpalkkion.
Kahvilayrittäjä Toni Immonen kertoo, ettei timanttisormuksen löytäjä aio pyytää urotyöstään löytöpalkkiota.

Sormus joutui kadoksiin kuusi kuukautta sitten Tampereen Stockmannilla ja löytyi noin viikko sitten tavaratalon tiloissa toimivasta Robert's Coffee -kahvilasta. Lue koko tarina tästä.

50?000 euron arvoisen sormuksen löysi kahvilassa työskentelevä henkilö tehosiivouksen yhteydessä. Löytäjän nimeä ei ole kerrottu julkisuuteen.

-?Teimme linjapäätöksen, ettemme halua vastaanottaa löytöpalkkiota. Sormuksen löytyminen on niin iloinen juttu sen omistajalle, että tärkeintä on saada ihana koru hänelle takaisin, Toni Immonen toteaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

-?Meidän tehtävä on palauttaa löytötavarat omistajilleen. Se kuuluu toimenkuvaan, hän jatkaa.

Immosen mukaan kahvilan henkilökunta aikoo juhlistaa sormuslöytöä kahvittelun merkeissä.


Löytäjän takana seisoo laki

Toisin kuin moni saattaa luulla, löytöpalkkion maksaminen ei ole ainoastaan hyvän tavan mukaista, vaan käytäntö on kirjattu lakiin saakka.

Löytötavaralain mukaan palkkio määräytyy esineen arvon perusteella ja sen suuruus on 10 prosenttia esineen käyvästä arvosta.

Pykälässä piilee kuitenkin yksi mutta.


Löytöpalkkiota ei tarvitse maksaa, mikäli kyseessä on niin sanottu laitoslöytö. Laitoslöydöksi lasketaan kadonneet tavarat, jotka löytyvät esimerkiksi julkisesta kulkuneuvosta, liikehuoneistosta, oppilaitoksesta, sairaalasta, urheiluhallista tai vastaavasta tilasta.

Koska Tampereen sormus löytyi kahvilasta, lakipykälä löytöpalkkion maksamisesta ei päde siihen. Jos sormus olisi puolestaan tullut vastaan vaikka kadulla, olisi löytäjällä ollut oikeus saada 50?000 euron arvoisesta korusta jopa 5?000 euron arvoinen korvaus.

Alle 20 euron arvoisen löydön saa pitää

Lain mukaan löytäjä saa pitää löydetyn tavaran vain siinä tapauksessa, jos sen arvo on vähäinen, eikä tavaran omistaja ole helposti selvitettävissä. Löytötavaralla ei tällöin saa olla erityistä käyttö- tai tunnearvoa omistajalleen.

Vähäinen raha-arvo tarkoittaa enintään kahtakymmentä euroa. Jos löytötavara on tätä arvokkaampi, se on toimitettava välittömästi poliisille tai sen omistajalle.

Lähde: Finlex
Ilta Sanoma
17. huhtikuuta 2018 1:12:35 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.