MTV - logo

Australiaa ryöpytetään jälleen pakolaisten huonosta hoidosta - "Leireillä näkyy yhä syvempi epätoivo"

MTV - logo MTV 13/02/2018 20:51:06 MTV UUTISET - Reuters - BBC
Australialaiset osoittivat mieltään Papua Uudelle Guinealle kuuluvan Manus-saaren pakolaisleirin oloja vastaan Melbournessa 26.11.2017. Australia on ulkoistanut vastaanottokeskuksensa mm. Papua-Uuteen-Guineaan. © MAL FAIRCLOUGHAustralialaiset osoittivat mieltään Papua Uudelle Guinealle kuuluvan Manus-saaren pakolaisleirin oloja vastaan Melbournessa 26.11.2017. Australia on ulkoistanut vastaanottokeskuksensa mm. Papua-Uuteen-Guineaan.

YK kritisoi Australiaa kovin sanoin pakolaisasioiden huonosta hoidosta. Järjestö vaatii Australiaa huolehtimaan noin 800:sta pakolaisesta ja turvapaikanhakijasta, jotka ovat jääneet eristyneeseen pidätyskeskukseen Papua Uuteen Guineaan.

YK:n mukaan heiltä puuttuu mm. terveydenhoito. Leirien kurjat olosuhteet tulivat julkisuuteen vuonna 2016 kun Amnesty International ja Human Rights Watch -järjestöt julkaisivat hätkähdyttävät raporttinsa leireiltä.  

Australian hallitus on sijoittanut turvapaikanhakijat Australian ulkopuolella sijaitseville leireille Papua-Uuteen-Guineaan. Olosuhteita on moitittu jopa keskitysleirimäisiksi. 

Pakolaiset elävät heikoissa leiriolosuhteissa jonkinlaisessa valtioiden välitilassa. Myös heidän oikeudellinen asemansa on epäselvä. © ABDUL, REFUGEE ON MANUS HANDOUTPakolaiset elävät heikoissa leiriolosuhteissa jonkinlaisessa valtioiden välitilassa. Myös heidän oikeudellinen asemansa on epäselvä.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kuvaili tänään, että leireillä eletään "yhä syvenevässä epätoivossa". 

Leirejä on riivannut itsemurhien epidemia

Suuri osa kyseessä olevista pakolaisista on kotoisin Afganistanista ja Pakistanista. Heidät siirrettiin alkuperäisestä sijoituskeskuksesta syrjäisellä Manus-saarella toiseen keskukseen marraskuussa kun Australia suostui lopulta sulkemaan Manus-saaren leirin. Suuri osa leiriläisistä kieltäytyi kuitenkin lähtemästä, koska he pelkäsivät turvallisuutensa puolesta. 


Sekä Manus-saaren ja Nauru-saarten olosuhteita on kuvailtu huonoiksi. Ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International sekä Human Rights Watch ovat raportoineet, että hälyttävän moni leireille sijoiteuista pakolaisista on tehnyt itsemurhan tai yrittänyt sitä.

Australian hallituksen mukaan uusi sijoituspaikka täyttää vaatimukset, ja vastuussa sen hoidosta on Papua-Uusi-Guinea, ei Australia.

Manus-saaren vastaanottoleirin olosuhteet ovat herättäneet kiivasta keskustelua Australiassa. Pakolaisten ulkoistamisella kolmansiin maihin on kuitenkin vahvat poliittinen tuki. © ABDUL, REFUGEE ON MANUS HANDOUTManus-saaren vastaanottoleirin olosuhteet ovat herättäneet kiivasta keskustelua Australiassa. Pakolaisten ulkoistamisella kolmansiin maihin on kuitenkin vahvat poliittinen tuki.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n aluepäällikön Rico Salcedon mukaan Australialla on kuitenkin velvollisuus kansainvälisen lain nojalla huolehtia siirretyistä 800 pakolaisesta. 

- Se mikä tässä kohteessa käy voimakkaimmin ilmi on sitkeä ja yhä paheneva epätoivo pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden keskuudessa, Salcedo totesi palattuaan Manus-saarelta.

Pakolaiskeskuksia ulkomaisin alihankkijavoimin

Salcedon mukaan Australia johtaa operaatiota ja on ostanut sopimusyhtiöt hoitamaan asiaa, mutta itse asiassa ei koordinoi toimintaa itse vaan on ulkoistanut sen alihankkijoille. Tilanne on sekava, eivätkä pakolaiset tiedä mistä he saavat välttämättömät palvelut.

Ainakin 500 Papua-Uudella-Guinealla yhä olevista 800 pakolaisesta odottaa yhä siirtoa johonkin kolmanteen maahan, mm. Yhdysvaltoihin. Presidentti Obaman kaudella Yhdysvallat sitoutui ottamaan 1250 pakolaista, mutta presidentti Trumpin kaudella siirrot ovat hidastuneet.


13. helmikuuta 2018 22:51:06 Categories: MTV

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.