MTV - logo

Yskää ja huonovointisuutta - voivatko koirat sairastua flunssaan?

MTV - logo MTV 21/12/2017 14:00:05 MTV LIFESTYLE
Koirilla esiintyy flunssaa siinä missä ihmisilläkin. © Toimittanut MTVKoirilla esiintyy flunssaa siinä missä ihmisilläkin.

Nyt on taas se aika vuodesta, jolloin yrität epätoivoisesti välttyä lähes joka talvi iskevältä ikävältä vieraalta - flunssalta. Flunssa on tuttu vieras monelle ihmiselle, mutta voivatko koirat sairastua siihen?

Hiljattain uutisoitiin presidenttiparin Lennu-koiran sairastumisesta. Monet koirat saattavatkin kärsiä flunssalle tyypillisistä oireista, kuten yskästä, kuumeesta, nuhasta ja vuotavista silmistä. Omistajien kannattaa kuitenkin tiedostaa, että tutuista oireista huolimatta koiriin iskemä virustyyppi on eri kuin se, joka aiheuttaa meille ihmisille flunssaa. Koiran flunssan aiheuttajina ovat tavallisimmin koiran parainfluenssavirus sekä Bordetella bronchiseptica -bakteeri. 

Sinun ei siis sairastuttuasi tarvitse pysyä kaukana koirastasi, sillä flunssa ei voi tarttua ihmisestä koiraan. Voitkin ottaa koiran rohkeasti kainaloosi peiton alle.

Koiran flunssaa hoidetaan kuten ihmistenkin

Muiden koirien tapaamisten kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä koirien flunssa leviää helposti koirasta toiseen pisaratartuntana. Flunssa voi levitä koirasta toiseen myös ihmisen käsien välityksellä. 

Jos flunssa iskee, pitkät lenkit kannattaa jättää väliin. © ShutterstockJos flunssa iskee, pitkät lenkit kannattaa jättää väliin.

Jos lemmikkisi osoittaa sairauden merkkejä, ensihoitona ovat flunssaiselle ihmiselle tutut lämpö ja lepo. Useimmiten koiran flunssa paranee ajan kanssa itsestään ilman lääkityksiä.

Jos koirasi kunto kuitenkin huolestuttaa tai oireet jatkuvat pitkään, kannattaa tilanne käydä tarkistuttamassa eläinlääkärin vastaanotolla. 

Lähteet: Metro, Avec

***21. joulukuuta 2017 16:00:05 Categories: MTV

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.