Uusi Suomi

Riitainen EU avaamassa rajansa matkailulle 14 "turvallisesta" maasta - Nämä maat ovat listalla, USA ulkona

Uusi Suomi - logo Uusi Suomi 30/06/2020 12:53:04 Teppo Ovaskainen
Lentomatkailu lisääntymässä. Paris Orly -lentokentän näkymää kesäkuun 26. päivänä. © Toimittanut Uusi SuomiLentomatkailu lisääntymässä. Paris Orly -lentokentän näkymää kesäkuun 26. päivänä.

Euroopan unionin on määrä lyödä päätös lukkoon tänään tiistaina.

Euroopan unionin odotetaan vahvistavan tänään tiistaina listan maista, jotka katsotaan "turvallisiksi" ja joista tulevia vapaa-ajan matkustajia voidaan ottaa vastaan EU-alueelle heinäkuun alusta alkaen. Samalla on tarkoitus vahvistaa kriteerit "turvalliselle maalle" koronapandemian keskellä.

Muun muassa BBC ja Euractiv-sivusto kertovat EU:n määritelleen listan 14 maasta, jotka tällä hetkellä katsotaan turvallisiksi. Listaa ei kuitenkaan ole virallisesti vahvistettu, sillä päätöksenteko on ollut riitaisaa ja erilaisten eturistiriitojen sävyttämää. Asiasta äänestetään.

Listan tämänhetkiset 14 maata ovat Euractivin mukaan Algeria, Australia, Kanada, Georgia, Japani, Montenegro, Marokko, Uusi-Seelanti, Ruanda, Serbia, Etelä-Korea, Thaimaa, Tunisia ja Uruguay. Esimerkiksi Yhdysvallat ja Brasilia, koronavirusepidemian tällä hetkellä pahimmin runtelemat maat, jäävät ulos listalta. Ulkona on myös Venäjä, jonka epidemiatilanne on epäselvä.

Kiinan EU on valmis ottamaan listalle, jos Kiina on valmis samanlaiseen myönnytykseen EU-maiden huvimatkustajille.

BBC:n mukaan matkailun avaaminen on jakanut muun muassa turismista riippuvaisia eteläisen Euroopan maita, sillä esimerkiksi Espanja on halunnut pelata varman päälle, kun taas Kreikka ja Portugali ovat toivoneet rohkeampaa turismin lisäystä. Euractivin mukaan myös periaatteellinen kysymys EU:n ulkorajojen yhteisestä päätöksenteosta aiheuttaa pohdintaa jäsenmaissa.

Ei-välttämätön matkustus - siis turismi eli vapaa-ajan matkailu - EU-alueelle on ollut kiellettyä maaliskuusta lähtien. Asiasta ei kuitenkaan päätetty yhtenäisesti, vaan jäsenmaiden erillisillä päätöksillä, jotka käytännössä sulkivat EU:n ulkorajat.

EU:n sisäistä matkailua on vapautettu epidemiatilanteen mukaan vaihdellen jo aiemmin.

LUE MYÖS:

30. kesäkuuta 2020 15:53:04 Categories: USA TODAY Uusi Suomi

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.