MTV

Pääministeri MTV:lle al-Holin palaajista: "Vakavia turvallisuushuolia liittyy"

MTV - logo MTV 1/06/2020 17:47:38 Carlos Sunila
© Delil Souleiman

Suomen pääministeri Sanna Marin kertoo, että al-Holin leiriltä palaaviin ihmisiin liittyy vakavia turvallisuushuolia. Pääministerin mukaan hänellä ei ole yksilökohtaisia tietoja palaajista.

- En pysty ottamaan yksilöihin kantaa, selvää on se, että tämä tilanne on haastava niin yhteiskunnan turvallisuuden näkökulmasta kuin lasten oikeuksien toteutumisen näkökulmasta, Marin kertoo.

Marin mukaan hallitus on aikaisemmin linjannut, että se pyrkii ottamaan leirillä olevat lapset takaisin Suomeen niin pian kuin mahdollista, mutta koronavirustilanne on vaikeuttanut paluun järjestämistä. Marin myös vahvistaa, että hänen tietojensa mukaan eilen palanneet lapset ja aikuiset olivat tulleet omin avuin Turkkiin ja sieltä Suomeen.

- Erittäin haastava kokonaisuus, ja kyllä tähän näitä vakavia turvallisuushuolia liittyy.

Leirillä on vielä suomalaisia, noin 20 lasta ja 10 aikuista. Marin kertoo olevansa erittäin huolissaan lasten tilanteesta, koska olot leirillä ovat vaikeat.

- Hallitus toivoo, että saisimme nämä lapset mahdollisimman pikaisesti kotiutettua leiriltä tänne kotimaahan. Aikuisten osalta meillä ei ole velvollisuutta auttaa ja aikuisiin liittyy näitä merkittäviä turvallisuusriskejä ja -huolia, joita on nostettu esiin. Lasten osalta toivomme, että saisimme heidät mahdollisimman nopeasti Suomeen.

Ulkoministeriön edustaja on paikan päällä selvittämässä ja neuvottelemassa loppujen palaajien tilanteesta. Koronakevät on kuitenkin vaikeuttanut neuvotteluja, Marin kertoo.

Kokoomusedustaja: Miksi suomalaisia ei pidetty kartalla tilanteesta?

Maanantaina kokoomus otti kantaa palaajien aiheuttamaan turvallisuusuhkaan. Kokoomuksen kansanedustaja ja sisäisestä turvallisuudesta vastaavan eduskunnan hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie vaatii tiedotteessa hallitukselta avoimuutta sisäisen turvallisuuden tilanteesta.

- Miksi sisäministeri Ohisalo ei ole pitänyt eduskuntaa ja suomalaisia kartalla tilanteesta kansallisen turvallisuuden näkökulmasta? Hallitukselta odotetaan avoimuutta ja toimintaa, joka ylläpitää luottamusta turvallisuusviranomaisiin. Mihin toimiin hallitus on ryhtynyt kansallisen turvallisuuden osalta, kun tiedossa on, että poliisien resursointi on muutenkin tiukilla? Talvitie toteaa tiedotteessaan.

Suomalaiset saivat tietää Al-Holin leirin uusista palaajista vasta sen jälkeen, kun palaaminen oli jo tapahtunut Suomen kamaralle sunnuntaina.

Lue myös: Pekka Haavisto: Osa suomalaisista lähti al-Holista jo kuukausia sitten - "Se on ollut hyvin vaarallinen matka"

Lue myös: Presidentti Niinistö sai jo torstaina tietoa Suomeen tulevista al-Hol-perheistä, myös pääministeri on tiennyt perheiden liikkeistä - Tuomioja moittii PS-hysteriaa aiheen ympärillä

Lue myös: Näin al-Holin leiriltä paenneet lapset ja äidit totutetaan suomalaiseen arkeen - MTV kysyi, miten lastensuojelu toimii erityisessä tilanteessa

Lue lisää uutisia ulkomaan politiikasta MSN.fi:stä:

MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo poliisien tunteiden kuumenemisesta Yhdysvaltain mellakoissa

Kirjeenvaihtajan raportti USA:n protesteista: Donald Trump on vain osa ongelmaa

Iran myönsi, että polttoaineprotesteissa saattoi kuolla satoja

TESTAA TIETOSI: Tunnetko ulkomaalaiset poliitikot kuvista? 

Tiesitkö, että Putinilla on luksushuvila lähellä Suomen rajaa? Katso Putin-faktat alta!

1. kesäkuuta 2020 20:47:38 Categories: Ilta Sanoma MTV Terveys

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.