MTV

Ruotsalainen Stanley Cup -voittaja ei muista omaa uraansa - kaukalon välikohtaukset jättivät peruuttamattoman jäljen

MTV - logo MTV 23/05/2020 10:05:50 Tuomas Hämäläinen
NEWARK, NJ - MARCH 11: Andreas Lilja #6 of the Philadelphia Flyers plays the puck while being pursued by Petr Sykora #15 of the New Jersey Devils during the game at the Prudential Center on March 11, 2012 in Newark, New Jersey. (Photo by Andy Marlin/NHLI via Getty Images) © Andy Marlin/NHLI via Getty ImagesNEWARK, NJ - MARCH 11: Andreas Lilja #6 of the Philadelphia Flyers plays the puck while being pursued by Petr Sykora #15 of the New Jersey Devils during the game at the Prudential Center on March 11, 2012 in Newark, New Jersey. (Photo by Andy Marlin/NHLI via Getty Images)

Useat aivotärähdykset jättivät peruuttamattoman jäljen jääkiekon Stanley Cup -voittaja Andreas Liljaan. 44-vuotias ruotsalainen ei muista enää omaa uraansa.

Lilja pelasi NHL:ssä 12 kautta ja voitti Stanley Cupin Detroit Red Wingsin paidassa kaudella 2007-08. Suuren täyttymyksen rinnalla uran hintakin oli kova: Lilja kärsi kaikkiaan peräti seitsemän aivotärähdystä.

Seitsemäs tuli helmikuussa 2009, jolloin kanadalaiskolossi Shea Weber tyrmäsi Liljan ja ruotsalaispuolustaja joutui olemaan sivussa loppukauden. Lääkäri kielsi Liljaa enää pelaamasta ja sanoi, että tämä voisi olla aivokuollut seuraavasta kovasta taklauksesta.

Lilja kuitenkin jatkoi peliuraansa vielä kuusi vuotta.

"Muistan tuskin mitään otteluita"

Aivotärähdyksillä on ollut seurauksensa: Liljalla on ongelmia lähimuistinsakin kanssa. Hän sanoo unohtavansa esimerkiksi, milloin hänen pitäisi hakea lapsensa kotiin.

- On totta kai turhauttavaa toisinaan ja tietyt ihmiset ympärilläni ärsyyntyvät, kun unohdan asioita. He ovat kuitenkin tottuneet siihen. Se ei ole todella suuri ongelma, Lilja sanoi Expressenille.

Piinaavampaa on, kun Lilja haluaisi palauttaa mieleensä uransa kohokohtia.

- Rakastan istua ja jutella vanhojen joukkuekavereideni kanssa, mutta ongelma on, että en muista mitään. Joskus valo syttyy minussa ja ajattelen: "Hitto, se oli niin hauskaa." Fakta kuitenkin on, että muistan tuskin mitään otteluita.

Lilja näkee, että aivotärähdyksistä on jääkiekossa vaikea päästä eroon pelin ollessa niin nopeaa.

- Ajattelen, että paljon johtuu kuitenkin siitä, että pelaajat eivät suojaa itseään kunnolla, että he eivät ole tietoisia, että iskuja on tulossa. Minun aikanani oppi numero yksi oli: älä mene keskialueelle pää alhaalla, jos teet, niin osuma tulee!

Nykyään valmentajana

Andreas Lilja koki NHL-urallaan kovia. © Toimittanut MTVAndreas Lilja koki NHL-urallaan kovia.

Lilja pelasi viimeiset NHL-pelinsä Philadelphia Flyersissa kaudella 2012-13. Hän jatkoi uraansa tämän jälkeen vielä kahden kauden ajan Allsvenskanissa ja toimi Röglen kapteenina.

Kaikkiaan Lilja tahkosi NHL:ssä 580 runkosarjaottelua tehopistein 16+71=87. NHL:n pudotuspelejä kertyi 66, ja niissä hän kirjautti pisteet 1+2=3.

Lue lisää jääkiekkouutisia MSN.fi:stä:

Muistatko Ilja Kovaltshukin hurjan NHL-kauden? Vastaaviin lukemiin ei ole sittemmin ylletty!

Patrik Laine avasi ajatuksiaan NHL-paluusta: "Pelini näyttää varmaan ihan hirveältä"

Teemu Selänne jätti maailman parhaan maalivahdin aseettomaksi

VISA: Saatko edes 5 oikein visaisessa SM-visassa? Testaa!

KATSO TUOREIMMAT NHL-TULOKSET

Mihin NHL-tähdet käyttävät supertienestinsä? Klikkaa alla olevaa kuvaa ja katso

Viime kaudet Lilja on toiminut apuvalmentajana Ruotsissa. Tulevaksi kaudeksi hänellä on sopimus SHL-seura Malmön apukoutsina.

23. toukokuuta 2020 13:05:50 Categories: MTV Mirror

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.