Logotyp för TT Nyhetsbyrån

Nordkorea och flyktingkris på EU-möte

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 17/07/2017 16:31:55
Nordkorea och flyktingkris på EU-möte. © Foto: TTNordkorea och flyktingkris på EU-möte.

Bryssel vill se tuffare påtryckningar mot Nordkoreas kärnvapenprogram. Men någon militär lösning kan inte komma i fråga, fastslår EU:s utrikeschef.

Situationen kring Nordkoreas robottester diskuteras av EU:s utrikesministrar i Bryssel i dag.

- EU har de tuffaste sanktionerna mot Nordkorea, men vi har också en kanal öppen för politiska kontakter. Vi kommer att diskutera med ministrarna vad vi mer kan göra för att underlätta en lösning som enligt oss bara kan vara diplomatisk och politisk - inte militär, säger utrikeschefen Federica Mogherini på väg in till mötet.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) håller med.

- Jag tror att man måste signalera att detta är helt oacceptabelt och att det är ett brott mot FN-resolutioner. Hela det internationella samfundet måste markera mycket tydligt och visa att vi är redo att införa fler sanktioner om det behövs, säger Wallström.

- Men vi måste ju också säga till dem att det finns en annan väg att gå och det handlar om samtal och politiska kontakter och då måste de visa att de är redo för det, säger utrikesministern i Bryssel.

Utöver Nordkorea står framför allt läget i Libyen och flykting- och migrantsituationen på Medelhavet i fokus i dag.

Med på mötet finns bland andra William Lacy-Swing, chef för Internationella migrationsorganisationen (IOM), och FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi.

17. heinäkuuta 2017 17:11:06 Categories: Logotyp för TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.