Logotyp för Hus & Hem

Torpet från 1800-talet har förvandlats till en villa med pool

Logotyp för Hus & Hem Hus & Hem 19/06/2017 13:42:00 Hus & Hem

Det lilla 1800-talstorpet utanför Lund har vuxit till ett stort hus med pool, utan att charmen har gått förlorad. Flera tidstypiska detaljer, som punschverandan, har nämligen bevarats.

Av Jessica Holm Foto: Karin Johansson

I det lilla villaområde utanför Lund där familjen Wittzells hus ligger fanns det i slutet av 1800-talet bara fem torp. Tre av dem står kvar i dag, ombyggda i olika omfattning. 

-?Även om vårt torp har utsatts för hårdhänta renoveringar genom åren, är det relativt väl bevarat, säger Anna Wittzell. 

När familjen köpte huset 2008 var punschverandan lyckligtvis fortfarande välbevarad. Takbjälkar och pärlspont i taken fanns också kvar - och i stort sett den ursprungliga planlösningen. Men den gamla entrén var riven, fönstren utbytta och originalköket borta. Golven var nya och den gamla järnkaminen hade ersatts av en modern. 

Lyckat misstag

När Anna och Perola byggde till torpet för sju år sedan valde de en byggfirma som gick med på en flexibel plan där besluten fattades efter hand.

-?Vi hade förmånen att kunna bo i det lilla torpet samtidigt som vi byggde till. Jag var mammaledig då, vilket underlättade enormt eftersom jag hade järnkoll på hantverkarna. Det gav oss också friheten att bestämma och ändra en del under byggets gång, förklarar Anna.

Men samtidigt innebar flexibiliteten att vissa saker föll mellan stolarna, som vedspisens skorstensstock. 

-?Vi hade inte tänkt på att den behövde utrymme och kom på det i sista stund för att få ordning på ritningen. Det resulterade i en flyttad vägg som gav en extra hylla i köket, ovanför bänken. Så här i efterhand är den en av de absolut bästa detaljerna i hela köket.

Familjen satsade på ett riktigt stort kök. Det visade sig vara lyckat, eftersom köket har blivit platsen där familjen tillbringar allra mest tid tillsammans. 

-?Det är här alla vill vara för att leka, pyssla, göra läxor - och laga mat så klart. När vi har gäster hemma är det alltid köket som är populärast. 

Vardagsrummet, däremot, är litet. Sådan var planen, och den fördelningen har familjen aldrig ångrat.

En annan lyckad satsning är poolen på husets baksida.

-?Det är onekligen den bästa investeringen vi gjort i vårt boende. Sommarsäsongen förlängs och det blir en så härlig semesterkänsla från maj till september, säger Anna.

Sammanhållen färgskala

Anna är typen som möblerar om, ritar och pysslar.

-?Jag gillar att använda gamla grejer och göra något nytt av dem. Jag samlar gärna på mig lite för mycket saker, eftersom allt kan vara bra att ha. Ofta tänker jag "den här ska jag göra om sedan", skrattar hon.

Inredningen i hemmet beskriver hon som en uppdaterad Carl Larsson-stil: gamla pinnstolar och trasmattor blandade med moderna möbler och detaljer. 

-?Vi mixar det vi tycker om - som plåtskåp, ett fårskinn, en modern kruka, en 60-talsmöbel, en vaxduk och en del arvegods. Däremot tror jag på att hålla en färgskala som binder ihop helheten.

Inredningen i huset har vuxit fram med åren och är väldigt föränderlig. Allt får sin plats för att det funkar där just då, som en förvaringsmöbel för pyssel när barnen under en period älskar att pyssla.

-?Jag kan inte minnas att vi någonsin har tänkt "nu ska vi åka i väg och köpa en ny möbel". Det är snarare hemmet som får förändra sig för att en ny möbel liksom bara tillkommer, från loppis eller någon utförsäljning. För övrigt älskar jag att fynda. Jag tror att det enda som vi har köpt till ordinarie pris är köksbordet, kökslamporna och våra sängar, konstaterar Anna.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing

Lavendel och klematis växer vid poolen på husets baksida. Ett glanskörsbärsträd ger skugga på altanen. Korgstolar, Ikea. Bordet är hemmabyggt.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing

Punschverandan är bevarad i originalskick. Halvmånebord, köpt på antikmässa. Stolar, bord, matta, fågelbur och bänk, köpta på loppis. Pläd från Spanien. Kuddfodral gjort av bordstabletter, från Lexington.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing

Soffan, en Ikeamodell, är köpt på Blocket. Matta, Ellos. Bord, Erikshjälpen. Kuddar från Indiska, Ikea, loppis och Svenskt Tenn. Fåtölj köpt på auktion. Pall, grön lampa, spegel och tavlor, köpta på loppis. Taklampa, Ellos.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing

Efter tillbyggnaden påminner huset om en charmig skånelänga, med sin vitputsade fasad och det svarta papptaket med listtäckning. Pardörren leder in till hallen med det gamla torpet till vänster och den nya huskroppen, med högre i tak, till höger.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing

Industriskåpet stod tidigare i garaget hos Annas föräldrar, fyllt med målarfärg och verktyg.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing

Den infällda trähyllan i köksväggen är resultatet av en miss i köksplaneringen. Hängförvaring, loppis. Liten hylla från antikmarknad i Spanien. Förvaringsburkar, Bruka Design. Zinkkruka, Systrarna Grene. Radio, iPal.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing

Köket ligger nu i den nya delen av huset. Köksskåp, Ikea. Vedspisen ger karaktär åt det moderna köket och är köpt begagnad. Slaktarbänk, köpt begagnad. Matta, Hemtex.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing

Takpendlar, HK Living. Bord, Ikea. Stolar och bokhylla, köpta begagnade. Vaxduk, Stoff & Stil.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing

Dagens bibliotek var köket i det gamla 1800-talstorpet. Blå fåtölj "Strandmon", köpt på Ikeas fyndavdelning. Kuddar, NK och Svenskt Tenn. Fåtöljen till vänster köpte Annas farmor på NK på 30-talet. Kudde, Ellos. Schackspel, ljusblå pall och golvlampa, köpta begagnade. Glödlampa, Clas Ohlson.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing

Takkronan i hallen har funnits länge i släkten. Den satt ursprungligen på restaurang Bäckahästen i Stockholm. Skrivbord, stol och skrivbordslampa, köpta begagnade. Spegeln är ärvd. Golvet är lagt med handslaget tegel från en skånegård. Bakom tavelväggen leder trappan upp till övervåningen.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing

Föräldrasovrummet går i blått. Bäddtextilier, Lexington. Tapet "Eldblomma", design Josef Frank. Växasäng, köpt på Blocket. Byrå och stol är arvegods. Taklampa från ett hönshus. Bordslampa, lådor, matta, plädar och speglar, köpta på loppis. Hängkrokar köpta på auktion. Sänglampa, Tradera.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing

Nästan allt i Klaras skrivbordshörna är ärvt eller köpt på loppis. Bara den lilla lampan är köpt ny, från Ikea.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing

Övervåningens gästtoa har klinkergolv, Marrakech Design. Handfat, Ikea. Metallkorg, Lantliv & Trädgård. Matta, Netto. Pall och speglar, köpta på loppis. Handdukar, Ikea och H&M Home.

© Hus & Hem

19. kesäkuuta 2017 17:01:10 Categories: Logotyp för Hus & Hem

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.