Logotyp för TT Nyhetsbyrån

Nu börjar brexit - på förhandlingsbordet

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 19/06/2017 12:29:27

Nästan exakt ett år efter Storbritanniens folkomröstning om att lämna EU har förhandlingarna om utträdet nu dragit i gång.

"Vi vill att båda sidor ska komma starka och välmående ur det här", lovar britternas brexitminister David Davis.

Nu börjar brexit - på förhandlingsbordet. © Foto: TTNu börjar brexit - på förhandlingsbordet.

Trots att osäkerheten fortfarande är stor kring vilket stöd premiärminister Theresa May egentligen har för sin regering efter nyvalet den 8 juni så inleds nu ändå de formella brexitförhandlingarna.

Klockan 11 välkomnade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier brexitminister David Davis i EU-kommissionens Berlaymont-skyskrapa i centrala Bryssel.

Barnier sade att han hoppas kunna få färdigt en tidtabell för de fortsatta förhandlingarna redan under den första dagen, rapporterar Reuters. Hans brittiske motpart lovade samtal i en positiv och konstruktiv anda och sade att han vill ha ett "starkt och särskilt partnerskap" med EU efter brexit, enligt AFP.

"Förhandlingsinledningen . . . kommer att fokusera på frågor kring medborgarnas rättigheter, den ekonomiska uppgörelsen, nordirländska gränsen och andra separationsfrågor", meddelade EU-kommissionen i förra veckan.

Först och främst ska ändå parterna reda ut detaljerna i exakt hur förhandlingarna ska gå till, där stöd väntas för EU:s förslag om "fyraveckorscykler", där man först förbereder sig i en vecka och sedan byter dokument med varandra före de verkliga förhandlingarna - som slutligen följs av en veckas "återrapportering".

Från brittisk sida har barska varningar om att landet kan tänka sig att lämna förhandlingarna utan färdig överenskommelse varvats med löften om fortsatt samarbete.

Det sista är det som David Davis fokuserar på i ett förhandsutskick från den brittiska regeringen om vad han väntas säga.

"Vi vill att båda sidor ska komma starka och välmående ut ur det här, kapabla att se de europeiska värderingar vi delar, leda världen och visa vår avsikt att skydda våra medborgares säkerhet", säger Davis i utskicket.

"Och även om vägen framför oss är lång är målet tydligt: ett djupgående och särskilt partnerskap mellan Storbritannien och EU, en uppgörelse utan dess like i historien. Jag ser fram emot att börja arbeta för den nya framtiden i dag", säger brexitministern.

19. kesäkuuta 2017 15:06:26 Categories: Logotyp för TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.