Metro

Tusentals hjärtstartare används inte - har inte registrerats

Logotyp för Metro Metro 12/10/2018 8:42:46 Annica Ögren
Tusentals hjärtstartare används inte - har inte registrerats © Göran Billeson/Rolf Adlercreutz / IBL BildbyråTusentals hjärtstartare används inte - har inte registrerats

Två tredjedelar av Sveriges hjärtstartare har inte registrerats hos SOS Alarm och är därför svåra att hitta när ett hjärtstopp inträffar.

Varje år drabbas ungefär 10 000 personer i Sverige, som inte befinner sig på sjukhus, av plötsligt hjärtstopp. Men i bara tre procent av fallen används en publik hjärtstartare för att göra återupplivningsförsök. Det rapporterar Ekot.

Det beror på att av de drygt 50 000 hjärtstartare som sålts till företag och organisationer i Sverige, är det bara drygt 16 000 som har registrerats i hjärtstartarregistret.

Att registrera en sådan hos SOS Alarm innebär att de snabbt kan hänvisa till närmsta hjärtstartare när de får in larm om hjärtstopp som skett utanför sjukhus.

LÄS MER: Polisen Jennie: Han tog ett grepp runt struphuvudet

Fler kan överleva

- Vid plötsligt hjärtstopp så överlever i dag tyvärr bara en av tio. Men vi vet att potentialen att rädda fler är väldigt stor. Om man använder en hjärtstartare inom de allra första minuterna när någon faller ihop så kan hela sju av tio överleva. Så potentialen är enorm om de här apparaterna kan användas väldigt tidigt, säger Jacob Hollenberg, chef för hjärtstoppscentrum vid Karolinska Institutet, till Ekot.

Nu pågår därför en kampanj för att få fler företag och organisationer som skaffat hjärtstartare, att registrera dem, skriver sajten.

LÄS MER: Nej, inga bevis för att du kan motverka hjärtinfarkt genom att hosta

12. lokakuuta 2018 11:42:46 Categories: Metro Sky Sports

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.