Logotyp för TT Nyhetsbyrån

Huvudvittnet släpps i Kalamarks-mordet

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 21/04/2017 20:49:55
Huvudvittnet släpps i Kalamarks-mordet. © Foto: TTHuvudvittnet släpps i Kalamarks-mordet.

En misstänkt medhjälpare ställdes i dag inför häktningsdomare i målet om ett rånmord i Kalamark utanför Piteå i april 2004.

Domstolen valde att släppa honom på fri fot.

Den man i 45-årsåldern som åklagaren försökte få häktad är samma person som agerade huvudvittne när Kaj Linna dömdes till livstids fängelse för mordet, vilket åklagaren bekräftar för TT. Detta huvudvittnes uppgifter har senare ansetts mindre tillförlitliga, vilket var en av anledningarna till att Kaj Linna beviljades resning i december förra året.

Trots att misstankarna mot huvudvittnet ansågs starka släpper alltså tingsrätten i Luleå mannen på fri fot, vilket meddelades vid 17.30 på fredagen.

Nu kommer flera utredningsåtgärder att vidtas. Enligt Jens Göransson skulle huvudvittnet kunna försvåra utredningen som frisläppt.

Efter Högsta domstolens beslut om resning för Kaj Linna bokade hovrätten för övre Norrland ut målet till förhandling, med start den 9 maj. Hur det påverkas av att det nu finns en till misstänkt i målet är oklart.

- Jag har haft kontakt med hovrätten och Kaj Linnas försvare och vi kommer att ha förnyade kontakter. Men det är för tidigt att sia om, säger Jens Göransson.

Kaj Linna har tidigare begärt att få bli frisläppt under sin resningsperiod, något han fått avslag på.

- Jag skulle tro att drar det här igång den 9 maj eller kort därefter så kan Kaj Linna acceptera det. Men drar det ut på tiden kan han komma in med ett nytt frifotsyrkande.

Den misstänkte medhjälparens försvarare, Marko Tuhkanen, sade till TT i onsdags:

- Min klient förnekar bestämt all delaktighet i det han är misstänkt för.

Åklagaren har belagt honom med yppandeförbud vilket innebär att han inte får säga mer än så.

21. huhtikuuta 2017 22:01:32 Categories: Logotyp för TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.