Logotyp för TT Nyhetsbyrån

Försvunna MH370 troligen utanför sökzonen

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 21/04/2017 14:06:40
Försvunna MH370 troligen utanför sökzonen. © Foto: TTFörsvunna MH370 troligen utanför sökzonen.

Det försvunna Malaysiska flygplanet MH370 ligger högst sannolikt norr om det område som tidigare har sökts igenom. Det uppger forskare som testat hur vrakdelar förflyttas i havet.

I januari i år avbröts sökinsatsen i Indiska oceanen efter det försvunna flygplanet. Området hade av experter - utifrån satellitbilder, var planet försvann och bränslemängd - pekats ut som det mest troliga för att hitta planet.

Men inte ett spår av flygplanet hittades i det enorma sökområdet. Däremot har delar av flygplanet flutit upp på andra ställen, bland annat på ön Réunion, där en sorts vingklaff, en flaperon, flöt i land.

I den nya rapporten har en riktig flaperon från en Boeing 777 klippts upp för att likna vrakdelen och sedan placerats utanför Tasmanien för att testa hur den rört sig beroende på strömmar och vindar.

- Nu framstår det som helt rimligt att MH370:s flaperon flöt upp på Réunion, säger forskaren David Griffon vid Australiens forskningsorgan CSIRO.

Med hjälp av datan från testerna har nya analyser gjorts på var MH370 kan tänkas ligga, utifrån var vrakdelar hittats och var de inte dykt upp. Forskarna tror utifrån dem att planet störtat norr om sökområdet.

- VI kan inte vara helt säkra, men där är var alla bevis pekar, och det här nya arbetet gör att vi är mer säkra på våra resultat, säger han.

Resultaten har lämnats över till Malaysia, som leder utredningen om det försvunna planet.

21. huhtikuuta 2017 19:30:25 Categories: Logotyp för TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.