Logotyp för TT Nyhetsbyrån

Trump: Nordkorea kommer att hanteras

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 14/04/2017 11:07:35
Trump: Nordkorea kommer att hanteras. © Foto: TTTrump: Nordkorea kommer att hanteras.

USA:s president Donald Trump lovar att "problemet" Nordkorea ska hanteras, samtidigt som världen spekulerar i om Pyongyang förbereder ännu ett kärnvapen- eller robottest.

- Nordkorea är ett problem, problemet kommer att hanteras, säger Trump vid en pressträff.

På Twitter uttryckte Trump förtroende för att Kina, Nordkoreas enda allierade, kommer att hantera Nordkorea på ett korrekt sätt, men att USA och dess allierade kommer att träda in om Kina inte lyckas.

Pentagon vill inte kommentera uppgifter om möjliga förebyggande åtgärder mot Nordkorea. Försvarshögkvarteret diskuterar inte framtida insatser, eller spekulerar om möjliga scenarier, säger talespersonen Dana White.

"Vårt engagemang för att försvara våra allierade, inklusive Sydkorea och Japan, mot potentiella hot, förblir orubbade", säger hon.

Men en anonym rådgivare i Vita huset hävdar att militära alternativ regimen i Nordkorea "redan håller på att utvärderas", eftersom nya vapentester är att vänta.

- Med den här regimen är frågan inte om det händer, utan när, säger källan.

Färska rapporter visar att Nordkorea kan vara redo att genomföra ett nytt kärnvapenprov vid testanläggningen Punggye-ri. Och det spekuleras i att landet ska genomföra en ny raketuppskjutning, eller ännu en provsprängning, när landet firar 105-årsjubileet av landets grundare Kim Il-Sungs födelse - Solens dag - på lördag.

Trump har upprepade gånger sagt att han kommer att hindra Nordkorea från att utveckla en kärnvapenstridsspets som skulle kunna nå USA.

En grupp amerikanska örlogsfartyg, bland andra hangarfartyget USS Carl Vinson, har beordrats att flytta sig närmare Koreahalvön i en styrkeuppvisning mot Nordkoreas president Kim Jong-Un. Nordkorea anklagar USA för att därmed öka risken för krig, genom att föra in stora mängder kärnvapen i ett redan spänt läge.

- Det här har skapat en farlig situation där ett kärnvapenkrig kan bryta ut när som helst och utgör ett allvarligt hot mot freden och säkerheten i världen, för att inte tala om situationen i Nordöstasien, säger talesperson för Nordkoreas utrikesdepartements avdelning för nedrustning och fred, enligt regimens nyhetsbyrå KCNA.

14. huhtikuuta 2017 11:45:44 Categories: Logotyp för TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.