Logotyp för TT Nyhetsbyrån

Misstänkt släppt i Dortmund-utredningen

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 13/04/2017 19:37:08

Den man som greps misstänkt för inblandning i sprängattentatet mot Dortmunds spelarbuss har försatts på fri fot.

Enligt polischefen Dieter Schuermann finns det inte spår som pekar i någon särskild riktning.

De tyska åklagarna har hela tiden haft dåligt med bevis för att den man som greps har några kopplingar till attentatet, men ville ändå ha honom kvar i förvar eftersom han misstänks ha varit medlem av terrorgruppen IS i Irak.

"Utredningen har inte frambringat bevis att den misstänkte var delaktig i attentatet", skriver åklagaren i ett pressmeddelande.

Misstänkt släppt i Dortmund-utredningen. © Foto: TTMisstänkt släppt i Dortmund-utredningen.

Hittills har utredarna fokuserat på två misstänkta med kopplingar till islamister i Ruhr-området. Men chefen för den nationella underrättelseverksamheten i området medger att varken extremhögern, extremvänstern eller huliganer är avskrivna från misstankar.

Den spanske försvarar Bartra skadades av splitter i samband med explosionen. Han återhämtar sig nu efter en lyckad handledsoperation. Klubben meddelar via sitt Twitterkonto att 26-åringen kommer att vara tillbaka inom fyra veckor.

Hans lagkamrater i Dortmund spelade Champions League-kvartsfinalen mot Monaco på onsdagskvällen, mindre än ett dygn efter attacken. Matchen mot Monaco slutade med förlust 2-3.

Uefa har fått kritik för att matchen sköts upp till mindre än ett dygn senare. Beslutet var inte förankrat, och klubben kände sig "helt ignorerad", säger tränaren Thomas Tuchel.

Han anser att klubben hade behövt mer tid för att hantera vad som hände, rapporterar BBC.

- Ett beslut taget i Schweiz som berör oss direkt. Vi kommer inte att glömma det, det är en väldigt dålig känsla, säger Tuchel till BBC.

Uefa menar att beslutet togs "helt i överenskommelse med klubbar och myndigheter".

"Vi var i kontakt med alla parter i dag och fick aldrig någon information som tydde på att något av lagen inte ville spela", står det i uttalandet, rapporterar BBC.

Dortmunds tidigare tränare Jürgen Klopp stöttar Tuchel i kritiken.

- Jag är ganska säker på att människorna som fattade beslutet efteråt, om de hade varit på bussen så hade de inte spelat matchen, säger Klopp, som numer tränar Liverpool.

Klopp tränade Dortmund under sju år mellan 2008-2015, och är den som värvat många av lagets nuvarande spelare. Han säger att han är medveten om hur svårt det skulle vara att hitta ett nytt matchdatum i det tajta spelschemat, men att han tror att Uefa underskattat de mentala ärren som attacken lämnat i spelarna.

- Jag såg det i ansiktena på mina forna spelare efter matchen och jag såg chocken i deras ögon och det var väldigt tungt. Det kommer självklart att ta tid att bearbeta det här på rätt sätt.

Dortmund spelar sin nästa match på lördag, hemma mot Eintracht Frankfurt i bundesliga.

13. huhtikuuta 2017 22:31:34 Categories: Logotyp för TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.