Logotyp för TT Nyhetsbyrån

Flera olyckor i påsktrafiken

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 13/04/2017 21:08:32
Spela upp video igen

Skärtorsdagen är en av årets största trafikdagar. Trafikverket har vidtagit åtgärder för att minska antalet olyckor. Samtidigt faller snön i flera län och utanför Linköping var fem bilar inblandade i en olycka.

Redan under torsdagseftermiddagen har flera olyckor skett i påsktrafiken. Vid 16.30 krockade fem bilar på E4 utanför Linköping, och trafiken fick ledas om. Olyckan orsakade köer på uppemot en mil i södergående riktning, uppger räddningstjänsten för TT.

Fem personer har förts till sjukhus, två med allvarligare skador.

Och snön som faller i mellersta Sverige ställer till problem. Vid 14-tiden varnar SMHI för snöfall i följande län: Kalmar, Östergötland, Örebro, Värmland och Dalarna.

Vid vinterväglag är det tillåtet att använda vinterdäck och dubbdäck, och polisen i Dalarna uppmanar människor att byta tillbaka till vinterdäck, enligt P4 Dalarna. I Jönköping tänker polisen inte bötfälla de som har dubbdäck, vilket är tillåtet att ha fram till 15 april.

Mötesfria vägar separerade med mitträcken är att föredra i påsktrafiken. Samtidigt är hastigheten ofta lägre på vägar med fartkameror. Uppmaningen är att anpassa hastigheten efter väglaget, hålla avstånd och självklart använda bilbälte.

- Vi har infört omkörningsförbud på E4 norr om Gävle. Det är avstängt för att minimera riskerna att det ska inträffa olyckor, säger Pär Aronsson på Trafikverkets pressjour.

Generellt sett flödar trafiken tät utifrån storstäderna och på vägarna mot fjällen. Särskilt E45 mellan Göteborg och Åre, E20 mellan Stockholm och Göteborg, riksväg 66 mot Sälen och E14 är hårt ansatta.

- Det är väldigt intensiv trafik på många sträckor, framför allt på skärtorsdagen på eftermiddagen och annandag påsk när folk återvänder.

Trafikpolisen i Västra Götaland har en stor insats i Strömstad dit norrmän vallfärdar för att fira påsk. Jan Bertilson, gruppchef på trafikpolisen i region Väst, har en lång dag framför sig. Han upplever att trafikanter över tid, sett fem år tillbaka, har blivit mindre hänsynstagande.

Trafikpolisen tillskjuts inte heller någon extra personal under påsk.

- Det är inte optimalt, det är klart att tempot och aggressiviteten har ökat på det större vägnätet.

Han vill skicka med ett budskap till alla som rullar på vägarna.

- Vi måste visa hänsyn till varandra i trafiken så att alla kommer fram till våra nära och kära på ett säkert sätt.

13. huhtikuuta 2017 22:01:35 Categories: Logotyp för TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.