TT Nyhetsbyrån

Linde: Vi kommer att ställa krav på Iran

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 16/01/2020 08:00:13 TT
Linde: Vi kommer att ställa krav på Iran. © Foto: TTLinde: Vi kommer att ställa krav på Iran.

Hur ska berörda länder gå vidare i hanteringen och utredningen av flygkraschen i Iran? Det ska Sveriges utrikesminister Ann Linde - tillsammans med kollegor från andra sörjande länder - nu diskutera i London.

Det är första gången sedan den katastrofala kraschen i förra veckan som utrikesministrarna från Sverige, Kanada, Ukraina, Afghanistan och Storbritannien, alltså länder med offer i kraschen, möts ansikte mot ansikte.

Nederländernas utrikesminister finns också på plats under mötet i den brittiska huvudstaden på torsdagen för att dela med sig av erfarenheterna från MH17-nedskjutningen i Ukraina, där 193 personer ombord var nederländska medborgare.

Ministrarna kommer att redogöra för läget i sina länder, men en rad andra frågor kommer också att tas upp.

- Vi ska diskutera konsulärt tillträde, stöd till familjerna och arbetet med att identifiera offren. Vi behöver också en gemensam syn på frågan om att ta hem kvarlevor på ett korrekt sätt alternativt om man önskar begravning i Iran, säger utrikesminister Ann Linde (S) inför mötet.

- Sedan handlar det om själva utredningen. Vi kommer att ställa krav på Iran på vilket sätt vi ska få insyn och inflytande över själva utredandet och sedan handlar det också om kompensation.

TT: Vad kommer du att trycka särskilt på från svenskt håll?

- Att det är väldigt viktigt att vi koncentrerar oss på anhöriga till offren och hur vi kan stötta dem i de här väldigt svåra frågorna. Vi kommer också att titta på vad vi kan göra för att internationella myndigheter ska kunna se till att nedskjutningar av civila plan på det här sättet inte sker igen.

Samtliga 176 personer ombord omkom när det ukrainska passagerarplanet sköts ner av iranskt luftvärn förra onsdagen. På planet fanns 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige.

Utrikesdepartementet har varit i kontakt med anhöriga och representanter för alla offer med hemvist i Sverige för att informera om processen och hur arbetet med identifiering och liknande fortlöper på plats i Iran.

- Olika myndigheter har olika uppgifter. Vi har extra resurser, bland annat har vi skickat ner ett konsulärt team som jobbar för fullt i Teheran, säger Linde.

Det svenska arbetet har enligt henne tre tydliga prioriteringar.

- Det första är att identifiering av dödsoffren ska vara säker, det ska inte råda någon osäkerhet. Sedan gäller det att kvarlevorna hanteras på ett korrekt sätt, säger Linde.

- Det tredje är att upprätthålla kontakten och informationen med de anhöriga.

Mer från Microsoft News: Morgonens Toppnyheter

16. tammikuuta 2020 10:00:13 Categories: MTV TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.