TT Nyhetsbyrån

På semestern tar vi beslut om karriären

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 13/08/2019 23:15:52 TT
På semestern tar vi beslut om karriären. © Foto: TTPå semestern tar vi beslut om karriären.

Sommarledigheten är inte bara en tid för avkoppling och återhämtning. Många passar också på att fundera kring den personliga utvecklingen och familjelivet.

I sommar har flera tunga namn inom svenskt näringsliv meddelat att de går vidare i sina karriärer. Johan Dennelind lämnar jobbet som vd och koncernchef för Telia under 2020. Saabs vd Håkan Buskhe försvinner från sin post efter årsskiftet och detsamma gör Björn Rosengren som lämnar Sandvik för verkstadsjätten ABB.

Och näringslivshöjdarna är inte ensamma. En ny omfattande undersökning från Manpower group visar att semestern är en tid då många passar på att se över karriären och söka nytt jobb - inte minst chefer. En fjärdedel, 27 procent, har flera gånger sökt ett jobb under semesterperioden. Hos unga under 30 år är det ännu mer vanligt. 55 procent svarar också att de tagit karriäravgörande beslut på semestern. Bland chefer är siffran 66 procent.

Christina Stielli, organisationsutvecklare och jobbcoach, känner väl igen fenomenet att flera livsavgörande beslut fattas under sommarsemestern - både vad gäller karriär och familjeliv.

- Det finns tid för reflektion och alla tankarna som man har haft under högsäsongen när man springer i ekorrhjulet kommer man i kontakt med vare sig man vill eller inte när man sitter där på landet eller på en stol utanför tältet.

Tydliga tecken på att det kan vara dags att byta jobb är att man inte längre känner glädje och motivation, man kan allt och har inga möjligheter att avancera och utvecklas.

- Har man söndagsångest lite för ofta skulle jag se det som en varningsklocka, säger Christina Stielli.

Att chefer i så pass hög grad använder semestern till att göra avväganden kring den egna karriären kan hänga samman med att de sällan annars får tid till detta.

- Har man personalansvar innebär det ett konstant tryck och då är det inte läge att säga att "nu ska jag ta ledigt i tre dagar och tänka på min personliga utveckling".

TT: Är det en tillfällighet att så många näringslivsprofiler rör på sig just nu?

- När man byter jobb på den här nivån så har det ju naturligtvis föregåtts av ett antal månaders diskussioner och förhandlingar, men det är klart att man inspireras - och även i viss mån stressas - av varandra. Särskilt om man har sin identitet i arbetet.

- Det gäller att vara lyhörd och ta reda på vad som är ens drivkrafter. Vad är det som är viktigt för mig? Man behöver faktiskt inte byta jobb för att alla andra gör det.

Läs mer från Microsoft News: 

Asap Rocky om tiden i Sverige: "Otäck upplevelse"

Flera skadade i centralt våldsbrott

Trumps konspirationsteori om Epsteinfallet

14. elokuuta 2019 2:15:52 Categories: Le Figaro TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.