TT Nyhetsbyrån

Stockholm nominerar Erik Ullenhag

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 18/06/2019 21:57:00 TT

Två av Liberalernas tunga förbund, Västsverige och Skåne, har redan ställt sig bakom Nyamko Sabuni.

Men partiets största distrikt, Stockholm, väljer att nominera Erik Ullenhag.

Efter förbundsmötet på tisdagskvällen meddelar Liberalerna i Stockholm att man nominerar Erik Ullenhag.

Liberalerna väljer partiledare efter Jan Björklund på ett extra landsmöte den 28 juni. Förutom Stockholm har bara Uppsala län, Liberala ungdomsförbundet (Luf) och Liberala Kvinnor nominerat Erik Ullenhag.

Även Skaraborg ska sätta ner foten i kväll efter att ha haft en rådgivande medlemsomröstning som Sabuni vann. Men bara en fjärdedel av medlemmarna röstade.

Många förbund i landet har haft rådgivande medlemsomröstningar, men det råder delade uppfattningar om vilken tyngd de ska ha. Enligt partiets stadgar är det de 183 ombuden på landsmötet som avgör vem som ska bli partiledare.

Sabunilägret hävdar att ombuden måste följa medlemmarnas vilja när de röstar, vilket i de flesta fall innebär en röst på Nyamko Sabuni. Ullenhaglägret hävdar att ombuden röstar efter eget huvud och att en så viktig fråga som ett partiledarval inte kan bygga på medlemsomröstningar med lågt valdeltagande där det ofta varit väldigt jämnt mellan de två huvudkandidaterna.

Dessutom, hävdar Ullenhagsidan, så hänger inte argumentationen ihop. I två län - Dalarna och Örebro - vann Ullenhag medlemsomröstningarna, men ändå nominerades Sabuni.

Men Erik Ullenhag tänker inte kasta in handduken.

- Det är viktiga dagar fram till landsmötet, det är halva kampanjtiden kvar nästan. Vi måste motbevisa bilden av att allt skulle vara klart och att det vore odemokratiskt att inte följa medlemsomröstningar, säger en av hans förespråkare.

De tunga förbunden Skåne och Västsverige ställde sig bakom Nyamko Sabuni i helgen. Men i Västsverige finns också starka Ullenhaganhängare, precis som det i Stockholms län finns lokalföreningar som sluter upp bakom Nyamko Sabuni.

- Det är väldigt splittrat, nästan överallt, säger en källa.

Röstar ombuden på den kandidat som deras förbund har nominerat vinner Nyamko Sabuni. Inte ens med Stockholms läns nominering kan Ullenhag ta in hennes försprång på pappret. Men omröstningen är hemlig och ombuden kan rösta på vem de vill, det kan ingen kontrollera.

- Vi har gott hopp om att vi har brett stöd ute i landet bland ombud som kommer till landsmötet. Vi vet att vi har en stor chans att vinna, säger en person som kampanjar för Ullenhag.

Valberedningen väntas presentera sitt förslag till partiledare i början av nästa vecka.

Läs mer från Microsoft News:

Kristin Kaspersen avbröt semestern med Calle

Robin Williams son har växt upp: Så här ser han ut idag - 5 år efter pappans död

George Clooney imitatör gripen i Thailand - efter flera år på rymmen"


19. kesäkuuta 2019 0:57:00 Categories: Le Figaro TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.