Metro

Sverige får namnge planet i Karlavagnen

Logotyp för Metro Metro 14/06/2019 9:19:00 Jesper Lindqvist
IAU:s hundraårsjubileum firas genom att alla världens länder får namnge en planet. © Markus Oblander/imageBROKER/REXIAU:s hundraårsjubileum firas genom att alla världens länder får namnge en planet.

Den Internationella astronomiska unionen (IAU) fyller 100 år. Det firas genom att alla världens länder, Sverige inkluderad, får namnge en planet - och det är folket som bestämmer namn.

Den planet, med tillhörande världsstjärna, som Sverige har tilldelats ligger i mitten av Karlavagnen - nära stjärnan Megrez - i stjärnbilden Stora björnen. Planeten upptäcktes av ett forskarteam på Hawaii 2010.

Enligt IAU:s representant i Sverige, Robert Cumming, ska varje lands stjärna vara synlig från det egna landet samt tillräckligt ljusstark för att man ska kunna se den genom ett mindre teleskop eller kikare.

LÄS MER: Djuren som hjälpt människan att utforska rymden

- Det här är andra gången i historien som en tävling utlyses där stjärnor och exoplaneter får nya namn och vi är naturligtvis väldigt glada över den planet och stjärnan vi tilldelats, säger han till TT.

Uppmuntrar till samiska namn

Vad planeten ska heta är nu upp till allmänheten.

LÄS MER: Planeter upptäckta utanför vår galax

Mellan juni och september i år kan vem som helst lämna förslag via internet. Namnet ska vara 4-16 tecken och gärna i ett ord, och enligt IAU bör det "vara namn på saker, människor, eller platser med långvarig kulturell, historisk eller geografisk betydelse."

- 2019 är FN:s internationella år för urfolksspråk och därför uppmuntrar vi särskilt samisktalande att skicka in förslag på sitt språk, säger Robert Cumming till TT.

14. kesäkuuta 2019 12:19:00 Categories: Le Figaro Metro

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.