TT Nyhetsbyrån

I dag kan Assange häktas

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 3/06/2019 13:25:51 TT
I dag kan Assange häktas. © Foto: TTI dag kan Assange häktas.

Kommer Wikileaksgrundaren Julian Assange återigen att häktas i sin frånvaro? Häktningsförhandlingen har inletts, och Uppsala tingsrätt ska bedöma om bevisningen gällande våldtäktsanklagelserna emot honom är tillräckliga.

Assange anklagas för en våldtäkt som ska ha ägt rum i Sverige 2010. Samma år häktades han i sin frånvaro, och efter diverse rättsliga turer tog han 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London, och beviljades politisk asyl av Ecuador.

För två år sedan, 2017, lades brottsutredningen mot honom ned, eftersom den dåvarande åklagaren kommit till slutsatsen att det inte längre gick att driva utredningen framåt.

Men när Julian Assange i april i år greps på ambassaden av brittisk polis hamnade allt i ett annat läge, och förundersökningen mot honom återupptogs av Åklagarmyndigheten. Nuvarande åklagare Eva-Marie Persson begär därför att Assange återigen ska häktas i sin frånvaro.

På plats finns ett stort antal representanter från nationella och internationella medier.

Julian Assange förnekar brott, han förnekar att det föreligger sannolika skäl till att han gjort sig skyldig till den beskrivna gärningen, säger hans advokat Per E Samuelsson.

Assange förmedlar via sin advokat att han går med på stängda dörrar när det gäller själva våldtäktsärendet, men Assange vill att förhandlingen gällande flyktfaran och proportionalitetsprincipen ska tas offentligt. Åklagaren säger att detta går bra, så länge inte målsägandens namn tas upp.

Rätten beslutar därefter att inleda förhandlingen bakom stängda dörrar.

"Om tingsrätten beslutar att häkta honom kommer jag att gå vidare med att utfärda en europeisk arresteringsorder i vilken han begärs utlämnad till Sverige", sade Persson i en skriftlig kommentar i samband med att häktningsframställan lämnades in.

Assange är redan dömd till 50 veckor i fängelse i Storbritannien, men indikationer finns på att han kan släppas efter halva tiden. Därefter kan det brittiska rättsväsendet ta ställning till om Assange kan flyttas till Sverige. Samtidigt vill även USA ha Assange utlämnad.

I tisdags gjorde Julian Assanges försvarare ett försök att skjuta upp häktningsförhandlingen, med hänvisning till att hans klient var i dåligt skick och inte kunnat ta del av bevisningen i häktningspromemorian. Uppsala tingsrätt avslog dock advokatens begäran.

I torsdags skulle Assange ha varit med vid en förhandling i brittisk domstol via videolänk från fängelset. Han var dock då för sjuk för att medverka.

Dagen efter, på fredagen, sade FN:s särskilde rapportör för tortyrfrågor Nils Melzer i ett pressmeddelande att Wikileaksgrundarens mänskliga rättigheter kan kränkas om han utlämnas till USA där han riskerar dödsstraff.

Efter att ha besökt Assange i fängelset, tillsammans med två personer som är specialiserade på att utreda om människor har utsatts för tortyr eller behandlats illa på andra sätt, riktade han hård kritik mot hur Assange behandlats de senaste åren.

Julian Assange har utsatts för offentlig mobbning, skrämseltaktik och förtal i USA, Storbritannien, Ecuador och Sverige, anser Melzer. Han sade att Assange visar symtom som liknar de som personer som utsatts för psykisk tortyr kan uppvisa.

Mer från Microsoft News: Morgonens viktigaste nyheter: 3 juni

Läs mer från Microsoft News:

Barn omhändertagna - hölls isolerade

Den fruktade "tajgafästingen"rör sig söderut i Sverige

USA kräver ditt namn på sociala medier när du ansöker om visum

3. kesäkuuta 2019 16:25:51 Categories: Manchester Evening News TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.