TT Nyhetsbyrån

Kina angriper svensk skribent

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 17/05/2019 23:08:31 TT
Kina angriper svensk skribent. © Foto: TTKina angriper svensk skribent.

Kina går till angrepp mot en ledarskribent på Nerikes Allehanda. Orsaken till landets vrede: En artikel om Taiwan.

Utfallet är bara ett i raden mot svensk medierapportering det senaste året.

I onsdags publicerade tidningen en ledarartikel som argumenterar för att Taiwan borde få delta som observatör vid WHO:s möte i Genéve nästa vecka.

Kina menar att Taiwan är en del av det kinesiska territoriet och i ett inlägg på sin hemsida går kinesiska ambassaden till angrepp mot artikelförfattaren och menar att texten bryter mot grundläggande regler inom internationella relationer och inkräktar på Kinas självständighet.

- Rent generellt är det något som förväntas av kinesiska diplomater - att man kritiserar rapportering om Taiwan som inte stämmer överens med kommunistpartiets politiska linje. Taiwan är kanske den absolut viktigaste frågan för dem att påverka, säger Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker med inriktning på Östasien vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Kinas ambassad i Sverige har det senaste året gjort en rad skarpa utspel mot hur svenska medier skildrar ämnen som berör landet. Fredagens starka reaktion var den tredje bara den här månaden. Oftast invänder diplomaterna mot rapportering om Taiwan eller den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, men i höstas väckte en fejkad informationsfilm för kinesiska turister i satirprogrammet "Svenska nyheter" landets vrede.

I måndags skulle en FN-konferens om mänskliga rättigheter ha hållits i Stockholm, men evenemanget ställdes in i sista stund. Enligt SVT Nyheter, som hänvisar till källor, skedde detta efter kinesiska påtryckningar - Kinas ambassad ha reagerat starkt på inbjudan som gick ut, med bilder av tibetanske andlige ledaren Dalai lama och kinesiske exilkonstnären Ai Weiwei.

Kinesiske konstnären Ai Weiwei © TTKinesiske konstnären Ai Weiwei

Kinesiske konstnären Ai Weiwei.

Enligt Jerker Hellström har landets ambassad i Sverige varit mer aktiv än den genomsnittliga kinesiska ambassaden det senaste året.

- På ambassader följer man rapporteringen om det egna landet, det är inget konstigt i sig. Det uppseendeväckande är hur mycket man reagerar över enskilda uttalanden, säger Jerker Hellström.

Lars Ströman, som skrev NA:s artikel, har publicerat många texter om Taiwan med udden riktad mot Kina, men inte märkt av ambassadens reaktioner tidigare. Han är dock inte förvånad över Kinas agerande.

- Det är ju en diktatur. Å ena sidan säger de att de inte vill inkräkta på svensk pressfrihet, å andra anklagar de mig för förtal och att jag gjort något slags överträdelse mot Kinas territoriella integritet bara genom att skriva den här artikeln.

- De skriver också att jag omedelbart borde börja rapportera objektivt. Objektivt i deras mening är ju att skriva kinesisk propaganda, säger Lars Ströman.

Om att anklagas för att ha överträtt diplomatins gränser säger ledarskribenten:

- Nu är jag ju inte diplomat. Jag skulle däremot säga att Kinas ambassad har överträtt diplomatins gränser.

- Nej. Den enda effekten är i så fall att jag skriver ytterligare någon gång på samma tema, säger Lars Ströman.

Svenska utrikesdepartementet har inga kommentarer kring Kinas agerande.

Se mer från Microsoft News: Misstroendet mot Annika Strandhäll - allt som hänt


Läs mer från Microsoft news:

M väcker misstroende mot Strandhäll  

Skola stängd efter hot - elever skickas hem  

Ny studie: Ett glas vin bra för viss åldersgrupp

18. toukokuuta 2019 2:08:31 Categories: RTBF TT Nyhetsbyrån culture - cinema

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.