TT Nyhetsbyrån

Filminstitutet satsar på kvinnor

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 17/05/2019 21:16:17 TT
Filminstitutet satsar på kvinnor. © Foto: TTFilminstitutet satsar på kvinnor.

Filminstitutet lanserar en ny satsning på kvinnliga manusförfattare.

- Få kvinnor skriver i dag manus till de stora breda filmerna, som har de största budgetarna. Kanske behövs det andra perspektiv och nya historier, säger Svenska Filminstitutets vd Anna Serner.

Syftet med stödet är bland annat att öka jämställdheten och mångfalden av berättelser. Och att ge kvinnliga manusförfattare möjlighet att utveckla filmprojekt med en tänkt budget över 30 miljoner kronor.

Enligt Filminstitutets senaste jämställdhetsrappor är bara 30 procent av manusförfattarna inom svensk film kvinnor, och andelen minskar desto större budget filmen har.

- Svensk film har i dag svårt att nå ut till en bred, stor publik, trots att det spenderas mycket pengar. Då måste vi fråga oss: använder vi oss av hela begåvningsreserven, säger Anna Serner.

Satsningen ska pågå under 18 månader och delas upp i två delar. I det första skedet får professionellt verksamma svenska kvinnliga manusförfattare söka pengar för att undersöka "ett ämne, en idé eller tematik som förarbete till en lång spelfilm".

Stödet är på 120 000 kronor per person, samt 30 000 kronor i omkostnader för research och konsultation. Totalt kan tio manusförfattare beviljas pengar. I nästa steg kan de ansöka om 200 000 kronor i stöd för att skriva ett spelfilmsmanus.

18. toukokuuta 2019 0:16:17 Categories: 9News.com.au TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.