Teknikens Värld

Lamborghini Miuran från filmen The Italian Job funnen

Logotyp för Teknikens Värld Teknikens Värld 8/05/2019 23:30:00 Peter Klemensberger
Lamborghini Miura P400 Italian Job © Tillhandahålls av Bonnier Tidskrifter ABLamborghini Miura P400 Italian Job

The Italian Job, "Den vilda biljakten" på svenska, från 1969 må ha förevigat Mini Cooper S som filmbil. Tre "Hundkojor" har, vid sidan av Michael Caine som Charlie Croker, huvudrollen i filmen där guld för fyra miljoner dollar stjäls mitt i centrala Turin.

Men The Italian Job har också gått till bilfilmshistorien för den kanske mest stämningsfulla och dramatiska inledningen någonsin när Roger Beckermann, spelad av Rossano Brazzi, rattar sin Lamborghini Miura P400 genom Sankt Bernhardspasset men möter sitt öde i en tunnel där maffian väntar med en schaktmaskin. Se bara i klippet nedan i denna artikel.

Lamborghini Miura P400 Italian Job © Tillhandahålls av Bonnier Tidskrifter ABLamborghini Miura P400 Italian Job

Nu kommer Lamborghini med den goda nyheten att bilen som medverkar i filmen är identifierad och har chassinummer 3586. Ja, den som åker in i tunneln vill säga, inte den som rullas över vägkanten i andra änden.

Till filmen levererade Lamborghini två bilar, en illa krockad i kulören Arancio Miura utan motor och växellåda. Samt en nytillverkad ursprungligen röd bil som lackerades om för att matcha skrotbilen. Enzo Moruzzi på Lamborghini (senare försäljningschef) körde den nya Miuran till filmplatsen och assisterade även vid svårare körmoment.

Lamborghini Miura P400 Italian Job © Tillhandahålls av Bonnier Tidskrifter ABLamborghini Miura P400 Italian Job

Han var försiktig då bilen var klar för leverans till sin förste ägare i Rom. För säkerhets skull ersattes därför de vita skinnstolarna mot svarta diton under filminspelningen och enligt vissa uppgifter kopplades även kilometermätaren ur. Nackskydden var dock fixerade i bilen, därför ses den udda kombinationen svarta stolar och vita nackskydd i filminledningen.

Flera ägare följde efter den första men Miura nummer 3586 blev länge kvar i Italien, bland annat hos Ferretti-familjen som tillverkar lyxyachter. Den gick under radarn ända till 2014 då den spårades upp i ett underjordiskt garage i Paris av två brittiska entusiaster. Mätaren visade bara 1 900 mil men bilen var ändå nyligen omlackerad men annars i tämligen orört originalskick även om ett topplock var utbytt.

LÄS MER: Miura SV-originalet åter i nyskick

Det är dock dagens ägare, Friz Kaiser i Lichtenstein, som med hjälp av Lamborghinis historiska avdelning, Lamborghini Polo Storico, kunnat säkerställa bilens identitet efter 50 år i skuggan.

Vraket då, vad hände med det? Teamet återvände dagen efter filmningen för att plocka upp resterna - men då var de borta. Kanske blir det nästa svåra nöt för Lamborghini Polo Storico?

9. toukokuuta 2019 2:30:00 Categories: Public Teknikens Värld

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.