Metro

Kommuner bjuds in till kunskapsdag om IS-återvändare

Logotyp för Metro Metro 24/04/2019 9:30:08 Jesper Lindqvist
41 kommuner ska nu få utbildning i hur de ska hantera IS-återvändare. © Janerik Henriksson/TT41 kommuner ska nu få utbildning i hur de ska hantera IS-återvändare.

Sammanlagt 41 kommuner kan i framtiden tvingas hantera IS-återvändare. Under onsdagen bjuds därför kommunerna in till en "kunskapsdag", anordnad av Center mot våldsbejakande extremism.

Cirka 150 personer av de drygt 300 som på något sätt har anslutit sig till IS i Syrien och Irak har redan återvänt till Sverige. När terrororganisationen nu trycks tillbaka väntar sig Säkerhetspolisen att allt fler inom kort kommer att vända hem igen, något som Metro tidigare har rapporterat om.

För att förbereda de berörda kommunerna, 41 till antalet, anordnas under onsdagen en "kunskapsdag" av Center för våldsbejakande extremism. Kommunerna bjuds då in till myndigheten för att få utbildning i hur man på bästa sätt ska hantera IS-återvändare.

LÄS MER: Experten: Stor våldsrisk bland IS-återvändare

Flera av de inbjudna kommunerna har redan tvingats hantera frågan eftersom flera IS-resenärer redan återvänt, medan andra har fått information via Säpo om att de inom kort kan komma att behöva hantera en sådan situation.

"Har inga särskilda förberedelser"

Större kommuner som Stockholm, Göteborg och Malmö är exempel på kommuner som redan har tvingats ta tag i frågan, men på listan över de inbjudna kommunerna återfinns även betydligt mindre sådana, däribland åtta stycken mindre kommuner i Stockholmsområdet.

- Vi har faktiskt inga särskilda förberedelser för det här, och vi vet inte om det kommer några personer hit från IS-kontrollerat område. Däremot har vi ett väl utvecklat arbete mot våldsbejakande extremism, och det är där vi ser den här frågan,säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg, till SVT.

LÄS MER: Undersökning: Varannan svensk vill inte att Sverige tar hem IS-anhängares barn

Uppgifterna om vilka kommuner som berörs kommer ursprungligen från Säpo, som vid ett tidigare tillfälle dock tillagt att den informationen snabbt kan bli inaktuell.

- De har lämnat från en kommun, sedan har vi inga exakta uppgifter om var, när och hur de eventuellt kommer återvända, sade Karl Melin, presschef på Säpo, till SVT tidigare i april.

24. huhtikuuta 2019 12:30:08 Categories: Manchester Evening News Metro

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.