Auto motor & sport

Billig biltvätt döljer svartarbete och usla löner - myndigheter hinner inte kontrollera

Logotyp för Auto motor & sport Auto motor & sport 24/04/2019 9:25:00 Pär Brandt
Vem tvättar din bil? Papperslösa nyanlända, med usel lön? (Personerna har inget med ämnet att göra) Foto: Getty. © auto motor & sportVem tvättar din bil? Papperslösa nyanlända, med usel lön? (Personerna har inget med ämnet att göra) Foto: Getty.

Skonsam handtvätt för 200 kronor låter väl bra? Men bakom erbjudandet finns samvetslösa företagare som utnyttjar svartjobbare. Myndigheterna hinner inte kontrollera, trots branschens vädjan om att rensa upp bland oseriösa företag.

Betalar du 100-200 kronor för en handtvätt av din bil får du garanterat inget kvitto. Med all sannolikhet är det låga priset ett resultat av svartjobb, usla villkor och långa arbetsdagar - det visar en undersökning som Sveriges Radio P4 Sjuhärad gjort.

Journalisterna undersökte bakgrunden till ett tiotal erbjudande som gavs av olika företag i Borås-trakten. De intervjuade personer som arbetat svart på bilvårdsföretagen och fick uppgifter om timlön så låg som 16-25 kronor. Ibland var arbetsdagen tolv timmar. Flera svartjobbare var nyanlända, papperslösa personer utan erfarenhet av svensk arbetsrätt.

Bo Ericsson, vd på Sveriges fordonsverkstäder, säger i en kommentar att svartjobb är väl känt sedan förut:

"Det här är ett jätteproblem i branschen och gäller både däckföretag och bilvårdare. Den seriösa branschen blir utkonkurrerad på många håll och kanter," säger Bo Ericsson till P4 Sjuhärad.

Arne Alfredsson, tillförordnad avdelningschef på enheten för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket, säger att huvudproblemet är att man inte har resurser för att täcka hela det svenska arbetslivet med sina 270 inspektörer:

"Vi kommer sannolikt göra ytterligare insatser på det här området. Sen blir det alltid någon form av perspektivträngsel i det här," säger han till P4 Sjuhärad.

Det enkla rådet man kan ge till bilägare som vill få sin bil ren och tvättad av seriösa, kunniga bilrekondare är att inte anlita företag som erbjuder superbilliga tjänster. Begär kassakvitto på alla jobb.

 

Källa, Sveriges Radio P4 Sjuhärad:

Billiga biltvättar - smutsig bransch med svarta löner

 
24. huhtikuuta 2019 12:25:00 Categories: Auto motor & sport ELLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.6.33265

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.