TT Nyhetsbyrån

Venezuela: Guaidó träffar Mike Pence

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 25/02/2019 15:53:53 TT
Venezuela: Guaidó träffar Mike Pence. © Foto: TTVenezuela: Guaidó träffar Mike Pence.

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó träffar i dag den så kallade Limagruppen och dessutom USA:s vicepresident Mike Pence efter helgens våldsamheter.

Samtidigt avråder EU andra länder från att ingripa militärt i Venezuela.

Limagruppen består av Kanada och tretton latinamerikanska länder. USA:s vicepresident Mike Pence deltar också vid mötet, som hålls i Colombia.

Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo sade sig i en intervju med CNN på söndagen vara säker på att "Maduros dagar är räknade".

President Donald Trump har tidigare sagt att USA inte utesluter en väpnad intervention.

EU har fördömt president Maduros våldsanvändning. Men man uppmanar också andra länder att avhålla sig från att ingripa militärt mot Venezuela.

- Vi måste undvika en militär intervention, säger Maja Kocijancic, talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Sammankomsten i Colombia sker efter en politiskt turbulent helg i Venezuela, där två personer dödades och flera hundra skadades när Guaidós anhängare drabbade samman med venezuelansk säkerhetspersonal i ett misslyckat försök att få in lastbilar med humanitär hjälp från Brasilien och Colombia.

President Nicolás Maduro vill inte ta emot extern hjälp som han anser är en täckmantel som syftar till att underlätta en amerikansk invasion.

Tyskland vill se sanktioner som riktar sig direkt mot Maduro och hans närmaste krets, säger en talesperson för landets utrikesdepartement på måndagen.

Guaidó, som leder Venezuelas parlament, utropade sig till interimspresident i januari efter att den oppositionsstyrda församlingen ogiltigförklarat omvalet av Maduro till presidentposten. Guaidós mål är att bli av med Maduro, men många bedömare anser att militären, som har en stark position i Venezuela, måste byta sida för att detta ska hända.

Dagens möte, som äger rum i Bogotá, blir första gången som Limagruppen talar med Guaidó.

25. helmikuuta 2019 17:53:53 Categories: Ilta Sanoma Ilta Sanoma - Ulkomaat Ilta Sanoma - Uutiset TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.