Veckans Affärer

Positiv börsöppning ligger i korten - efter lättnadsrally i Asien

Logotyp för Veckans Affärer Veckans Affärer 25/02/2019 9:45:47
Arkivbild. © Pontus Lundahl/TTArkivbild.

Terminerna för de ledande europeiska indexen var upp runt 0,3 till 0,5 procent på måndagsmorgonen.

Kinabörserna lyfter mer än 5 procent på måndagen sedan USA-presidenten Donald Trump meddelat att den planerade höjningen av importtullarna mot Kina senareläggs efter "substantiella framsteg" i förhandlingarna länderna emellan. Om ytterligare framsteg görs planerar USA nu för ett toppmöte med Kinas president Xi Jinping, i Mar-a-Lago, för att avsluta ett avtal. Även övriga Asienbörser drar uppåt.

USA-terminerna noteras på plus efter en positiv stängning i fredags. Basmetallpriser drar också uppåt.

Bolagsnyheter:

* Telekommässan i Barcelona pågår. I nyhetsflödet i samband med denna har Ericsson meddelat att bolaget ökar investeringarna i antennteknik för 5G genom köp av tyska Kathreins verksamhet inom antenner och filter. Den köpta verksamheten omsatte under 2018 cirka 270 miljoner euro.

* På morgonen har Sobis konkurrent Roche bekräftat att det förvärvar hemofilifokuserade Spark för 4,3 miljarder dollar, motsvarande en premie på 122 procent, efter att Wall Street Journal under helgen rapporterat att förvärvet var på gång. Pareto skriver i en kommentar att förvärvet höjer temperaturen på hemofilimarknaden ytterligare.

"Vi tror att den aviserade affären kommer att ha en negativ effekter på Sobi-aktien i dag", skriver Pareto vidare.

* Storytel har meddelat att bolagets tjänst lanseras på den tyska marknaden sommaren 2019. Bolagets rörelseresultat var -75,4 miljoner kronor i det fjärde kvartalet (-15,3). Antalet betalande abonnenter bedöms öka till 835.000 stycken under det första kvartalet (nästan 769.000 fjärde kvartalet).

* First North-listade Green Landscaping, verksamt inom utemiljöskötsel, justerade ebitda-resultat var 33,2 miljoner kronor i det fjärde kvartalet (21,4) och den justerade ebitda-marginalen ökade till 8,9 procent (8,1). Bland annat har även Stille och Bioinvent släppt rapporter på måndagsmorgonen.

* Bioinvent meddelade i samband med ett nytt förlustkvartal att en fullt garanterad företrädesemission om 210 miljoner kronor ska genomföras (emissionskurs 1:60 kronor). Därutöver ska en riktad emission om 30 miljoner kronor göras.

* Även prospekteringsbolaget Orezone, listat på Spotlight, ska genomföra en företrädesemission om runt 30 miljoner kronor. Bolaget köper ett nickel-kobolt-kopparprojekt i Spanien samt byter vd, har framkommit.

* De Baltikumexponerade bankerna, med Swedbank i bräschen, steg i fredags efter två tunga handelsdagar. På onsdag ska Uppdrag granskning fortsätta sin granskning av de historiska skeendena i regionens banksystem.

Folksam, näst största aktieägare i Swedbank, har skickat ett antal frågor angående medieuppgifterna om penningtvätt och har bett banken att ge svar till hela marknaden.

Analyser:

* Deutsche Bank sänker sin rekommendation för Swedbank till behåll från tidigare köp

* JP Morgan har sänkt Elekta till undervikt från neutral med ny riktkurs om 99 kronor (100). Elekta backade drygt 13 procent till 112 kronor på fredagen efter kvartalsrapport. Nordea och Pareto har upprepat köp med sänkta riktkurser.

* Defensiv kvalitet och bra tillväxt talar för aktien i kontanthanteringsbolaget Loomis. Därutöver finns det potential till bättre lönsamhet, skriver Dagens Industri i analys och rekommenderar köp av aktien.

* Börsveckan rekommenderar köp av JLT och HK Scan. Läsarna får dock rådet att avvakta med Scandi Standard, Nederman, Hembla och Platzer.

* Kepler Cheuvreux har sänkt NP3 till minska (behåll).

Makro:

* Tjänstemän vid Downing Street drar upp planer på att förlänga artikel-50 för att senarelägga brexit med upp till två månader, enligt uppgifter till Telegraph.

* Måndagens makroagenda är relativt tunn, men det kommer en rad intressanta datasläpp senare i veckan; Från USA väntas bland annat ett första estimat på BNP under fjärde kvartalet på torsdag, för övrigt samma dag som SCB redovisar Sveriges BNP för fjärde kvartalet. I Europa riktas blickar mot bland annat EU-kommissionens konjunkturbarometer för februari, onsdag, och preliminära KPI-data för samma månad, på fredag.

Nettorörelserna har varit begränsade för både dollar och amerikanska räntor sedan fredagseftermiddagen.


ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.