TT Nyhetsbyrån

SMHI: Ovanligt varmt - 13,2 grader i Kalmar

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 16/02/2019 18:41:28 TT
SMHI: Ovanligt varmt - 13,2 grader i Kalmar. © Foto: TTSMHI: Ovanligt varmt - 13,2 grader i Kalmar.

En vanlig februaridag ligger medeltemperaturen i södra Sverige på runt noll grader. På lördagen har flera orter haft uppåt 13 grader.

- Det är ovanligt, säger SMHI:s meteorlog Marie Staerk.

Mild luft har rört sig upp över landet och gett vårkänslor på många håll i södra Sverige. Ölands norra udde har haft den högsta februaritemperaturen sedan 1961. Då det var 13 grader varmt. Nu noterar man 12,6 grader.

- Det är inte varje år man får upp den här varma luften över Skandinavien och att få tvåsiffrigt i mitten av februari är ovanligt, säger meteorolog Marie Staerk.

Riktigt hårda vindbyar har dragit in över fjällen och SMHI räknar med orkan, vilket innebär vindar på 33 meter i sekunden i Norrbottensfjällen. Detta är en anledning till att varmare luft förts upp söderifrån.

- Vi har fått upp den här värmen från Spanien över Skandinavien. Det är de här stora systemen som rört på sig, säger Staerk.

Enligt mätningar som gjorts mellan 1961 och 1990 ligger medeltemperaturen en normal februaridag runt nollan i södra Sverige, minus 1 till 5 i norra delarna och i de nordligaste runt 8 till 10 minus.

- Men sedan är det stora variationer från år till år. Det ska bli över 16 grader för att få ett nytt Sverigerekord för februari.

Missa inte det senaste - ladda ner Microsoft News för iOS eller Android"

Högst temperatur har Kalmar och Gladhammar noterat, båda har haft 13,2 grader. Lägst temperatur fram till eftermiddagen hade Älvdalen med minus 10.

Även flyttfågarna verkar känna på sig att vårvärmen är på besök. På lördagen rapporterades observationer av sånglärka, starar och tofsvipor från Uppland och söderut.

Tranor har också setts passera över sydligaste Götaland.

Det är alla så kallade väderflyttare, som inte flyttat så långt. De kan också vända tillbaka söderut om våren drabbas av bakslag.

Den meteorologiska våren får inte infalla förrän den 15 februari, och eftersom den utgår från en definition av att dygnsmedeltemperaturen måste vara över noll sju dygn i sträck så vet inte SMHI förrän framåt den 21-22 februari om vi fått vår i södra Sverige.

- Men det ser gynnsamt ut för vår i södra Götaland, säger Marie Staerk.

Varmluften pressas längre söderut men redan på söndagskvällen kommer en ny portion som tar sig in över landet. Också nästa helg rör sig mild luft norrut, även om prognoserna just nu pekar på att temperaturerna inte landar på tvåsiffrigt.

Mer från Microsoft News: Det här betyder SMHI:s vädervarningar

16. helmikuuta 2019 20:41:28 Categories: Ilta Sanoma Ilta Sanoma - Ulkomaat Ilta Sanoma - Uutiset TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.