Metro

Ny larmrapport: Massdöd av insekter i snabb fart - kan slå ut hela ekosystemet

Logotyp för Metro Metro 12/02/2019 9:46:04 Natalie Demirian
En tredjedel av världens insekter är utrotningshotade, enligt en ny larmrapport. © TTEn tredjedel av världens insekter är utrotningshotade, enligt en ny larmrapport.

De senaste årtiondena har insekterna minskat dramatiskt i antal, enligt en omfattande forskningsrapport.Enligt rapporten minskar 40 procent av världens insekter i antal och en tredjedel är utrotningshotade.

Det är i en global studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Biological Conservation som man varnar för massdöd av insekter, skriver The Guardian.

Rapporten är baserad på fler än 70 studiergjorda de senaste 30 åren och visar att 2,5 procent av insekterna sett till massa försvinner varje år och om utvecklingen inte stoppas kommer mängden insekter ha halverats om 50 år och alla insekter kan vara försvunna redan om hundra år. Något som kan leda till en katastrofal kollaps i naturens ekosystem.

Enligt rapporten minskar 40 procent av världens insekter i antal och en tredjedel är utrotningshotade.

LÄS MER: "Här är 10 vanliga livsmedel som kan vara farliga för dig"

Hastigheten för insekternas utrotning uppges i studien vara åtta gånger snabbare än för däggdjur, kräldjur och fåglar.

Sedan tidigare har det rapporterats om insektskollapser i bland annat Puerto Rico och Tyskland, men enligt studien är krisen global, skriver The Guardian.

En av de största orsakerna bakom den negativa utvecklingen är jordbruket, enligt studien.

"Om vi inte ändrar sätten vi producerar mat kommer insekter som helhet att fortsätta att utrotas inom kommande decennier. Efterdyningarna det kommer att få för planetens ekosystem är minst sagt katastrofala", skriver forskarna bakom rapporten.

Cirka 70 procent av jordens arter är insekter, och de har en enorm betydelse för merparten av alla existerande ekosystem, skriver TT.

LÄS MER: "Här är de fem värsta matbluffarna 2018"

Mer från Microsoft News i spelaren nedan: Dramatisk minskning av världens insekter

12. helmikuuta 2019 11:46:04 Categories: Manchester Evening News Metro

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.