Affärsvärlden

Fler mäklare räknar med stigande priser

Logotyp för Affärsvärlden Affärsvärlden 12/02/2019 9:38:50
© Talentum Media AB

Det gör att det nästan är lika många mäklare som bedömer prisnedgång som prisuppgång. Majoriteten ser stillastående priser.

Det visar Valueguards Mäklarpanel, som genomförs veckovis i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet, och som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Marknadsindikatorn, som mäter nettotalet av de mäklare som tror på stigande respektive sjunkande bostadspriser kommande tremånadersperiod, har de senaste veckorna börjat vända uppåt till strax under noll.

Nu tror 26 procent av mäklarna på sjunkande bostadspriser, ned från 33 procent förra månaden, medan 24 procent tror på en uppgång, upp från 21 procent.

"Till viss del kan bedömningen vara säsongsbetonad samtidigt som mäklarna har sett en viss återhämtning efter tidigare prisfall. Men vi har fortsatt stort utbud av bostadsrätter, speciellt på nyproduktionssidan, som kan komma att påverka marknaden framöver", säger Jenny Stenberg, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i en kommentar.

Hon noterar att det är olika signaler om vart bostadsmarknaden är på väg beroende på del av landet och typ av boende. Det tar längre tid att sälja bostadsrätter, framför allt i Stockholm, och skillnaden mellan ut- och slutpris har minskat.

Det har också varit en trögare inledning på året där säljare och köpare inte riktigt ville mötas, men nu är vi inne i mitten på februari och då brukar marknaden vakna till liv. Riksbankens räntehöjning har också genomförts vilket kanske lugnat marknaden, säger Jenny Stenberg.

12. helmikuuta 2019 11:38:50 Categories: Affärsvärlden Manchester Evening News

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.41819 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.