Metro

Experten: Vinnarna och förlorarna på uppgörelsen

Logotyp för Metro Metro 12/01/2019 17:24:20 Valerie Kaspersen
Centerpartiet och Liberalerna är vinnare, men bara kortsiktigt. © TTCenterpartiet och Liberalerna är vinnare, men bara kortsiktigt.

Under fredagen meddelade Annie Lööf (C) att partiet kommer släppa fram en rödgrön regering, då de kommit överens om en uppgörelse. De stora vinnarna sakpolitiskt är L och C, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Centerpartiet och Liberalerna fick igenom flera reformer i den nya uppgörelsen. Bland annat reformer om hyresreglering och att värnskatten slopas.

- Socialdemokraterna har gett med sig på en lång rad punkter. De gick väldigt långt, kanske längre än vad jag trodde. Men det var nog nödvändigt för att få kunna bilda regering. C och L har pressat på. Man skulle kunna säga att politiken dras i en liberal riktning.

LÄS MER: Annie Lööf vill släppa fram Stefan Löfven: Bästa lösningen i svår situation

Inga klara vinnare

Socialdemokraterna kan få behålla regeringsmakten, samtidigt behöver de släppa fram en rad olika liberala reformer. Centerpartiet och Liberalerna får igenom mycket av sin politik, men splittrar Alliansen. Några klara vinnare eller förlorare finns inte.

Centern och Liberalerna är vinnare om man ser till sakfrågor. Socialdemokraterna i den mening att det varit viktigt för dem att behålla regeringsmakten, men också att alliansen är splittrad. Det kan dock finnas en potentiell risk att Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att snegla mycket starkare åt Sverigedemokraterna, vilket de sagt att de inte vill. Det skulle innebära att Sverigedemokraterna kommer in i värmen så att säga, och då är de också vinnare.

LÄS MER: Uppgörelsen mellan S, MP, C och L - här är 8 viktiga punkter

Alliansen finns inte

De enda solklara förlorarna är de som hållit fast vid Alliansen som en enhet, menar Jonas Hinnfors.

- De som vill se alliansen som en enhet har förlorat. Just nu finns inte alliansen som ett levande projekt. Det här är ju en kompromiss och när det finns en sådan, finns det varken klara vinnare eller förlorare. 

LÄS MER: Starka reaktioner efter Lööfs besked: "Klåpare"

Liberalerna får det svårast

Både höger- och vänsterväljare har uttryckt missnöje med upprörelsen. Det är framför allt Centerpartiet och Liberalerna som kommer att behöva förklara uppgörelsen för sina medlemmar och väljare.

Svårast kommer det bli för Liberalerna. De har haft det svårt innan. Centerpartiet kommer också få det svårt och även Socialdemokraterna, men de är vana att ta dessa strider. Minst svårt kommer det bli för Miljöpartiet. 

LÄS MER: M och KD:s besvikelse efter Centerns beslut: "Ett svek"

Får vänta och se

Hur väljarna kommer att reagera om uppgörelsen blir en verklighet tror Jonas Hinnfors kommer bero på vad regeringen kommer att göra utöver det som står i dokumentet.

- Det beror väldigt mycket på om regeringen snabbt lyckas visa handlingskraft och komma med förslag som påverkar människor. 

LÄS MER: Partiledarna om Lööfs besked: "dyster dag för svensk politik"

Vänstern lägger ner sina röster

Vänsterpartiet har varit väldigt tysta och det spekuleras mycket kring hur de kommer att agera.

Ser man till alla slags kalkyler så borde de lägga ner rösterna, för alternativet är sämre för dem. Blir det ett extra val så kanske Centerpartiet och Liberalerna ser över Kristersson. Skulle de lägga ner sina röster kan de gå i hård opposition mot Socialdemokraterna och bli ett alternativ för socialdemokrater som är mer till vänster. Det är mer strategiskt inför valet 2022 då de kan bygga upp sig själva som ett trovärdigt vänsteralternativ.

12. tammikuuta 2019 19:24:20 Categories: Metro STT

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.29120 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.