TT Nyhetsbyrån

Väntat innehåll i Mays brexitplan

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 12/07/2018 17:33:47
Väntat innehåll i Mays brexitplan. © Foto: TTVäntat innehåll i Mays brexitplan.

Mycket av innehållet i den brexitplan som den brittiska regeringen presenterade på torsdagen var väntat. Bland annat vill Storbritannien sätta stopp för den fria rörligheten, skapa en slags tulluppgörelse med EU samt behålla deltagande i vissa EU-institutioner.

Strax efter lunch presenterade regeringen i London till sist sin plan för hur skilsmässan med EU ska se ut.

Storbritannien sätter bland annat stopp för den fria rörligheten in i landet i samband med EU-utträdet, enligt brexitplanen. Landet kommer heller inte längre att lyda under kravet att följa prejudikat som sätts i EU-domstolen.

Mycket av det som presenterades på torsdagen var känt sedan tidigare. Theresa Mays plan innebär en mjuk brexit, alltså en skilsmässa från EU där Storbritannien och unionen behåller en del relationer. Bland annat kan Storbritannien behålla viss tillgång till EU:s inre marknad och skapa en slags tulluppgörelse med EU, som beskrivs som "väldigt komplicerad" av Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge.

- Storbritannien skulle ta tull på varor för EU:s räkning och sedan betala dessa vidare till EU. Det som Theresa May vill ha är alltså ett avancerat frihandelsavtal för varor, säger hon.

Den mjukare linjen har fått både brexitminister David Davis och utrikesminister Boris Johnson att hoppa av, liksom två högt uppsatta medlemmar i Mays parti.

Men premiärministerns problem är inte över än. Även i Bryssel kan hon stöta på motstånd. Flera höga företrädare för EU har flaggat för att Storbritannien bör sänka sina förväntningar över hur täta banden med EU kommer att vara i framtiden.

12. heinäkuuta 2018 20:33:47 Categories: TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.