TT Nyhetsbyrån

Försiktig optimism i sydkoreansk press

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 13/06/2018 10:42:19
Försiktig optimism i sydkoreansk press. © Foto: TTFörsiktig optimism i sydkoreansk press.

Dagen efter det historiska toppmötet i Singapore är tonen positiv i flera av Sydkoreas tidningar.

Från Japan kommer kritik om stopp för militärövningar.

På ledarplats i en av Sydkoreas största tidningar, centerorienterade Hankook, beskrivs mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, som en hoppfull start på kärnvapennedrustningen på Koreahalvön och fredsprocessen mellan syd och nord. Tidningen noterar dock att dokumentet som de båda ledarna skrev under inte innehåller ett tillräckligt skarpt krav från Washington att regimen i Pyongyang åtar sig en total nedrustning av landets kärnvapen samt att det saknar en konkret tidplan för genomförande.

Mer positiva ordalag återfinns i den näringlivsvänliga tidningen Joongang, som kallar mötet och överenskommelsen en "historisk händelse". Vänstertidningen Hankyoreh hyllar mötet.

Konservativa Chosun ger däremot de inblandade en rejäl känga: "Överenskommelsen är så skandalös och absurd att vi knappt kan tro våra ögon", skriver tidningen på ledarplats.

Japan reagerar nu på Trumps besked om att gemensamma militärövningar USA-Sydkorea ska stoppas.

Försvarsminister Itsunori Onodera säger att USA:s närvaro i Sydkorea och övningarna är "avgörande" för säkerheten i regionen. Han vill att USA och Sydkorea diskuterar frågan med Japan.

13. kesäkuuta 2018 13:42:19 Categories: TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.