TT Nyhetsbyrån

Merkel om antisemitismen: "Oroande"

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 9/11/2018 15:46:00 TT

Åttio år har gått sedan den så kallade Kristallnatten, då nazisterna mördade hundratals judar och förstörde synagogor och judiskägda butiker i hela Tyskland.

På minnesdagen av pogromen varnar den tyska förbundskanslern Angela Merkel för att antisemitismen återigen brer ut sig.

- Det judiska livet blomstrar åter i Tyskland - en oväntad gåva till oss efter Shoah (det hebreiska ordet för Förintelsen). Men vi bevittnar också en oroande antisemitism som hotar det judiska livet i vårt land, säger Merkel i en synagoga i Berlinstadsdelen Prenzlauer Berg.

Även i andra synagogor och platser för tidigare synagogor i den tyska huvudstaden hålls minnesstunder, bland annat i Schöneberg, där en ljushögtid markerar minnet av novemberpogromens offer.

Judehatet i Tyskland är allt annat än bara ett mörkt minne. I fjol registrerades över 1 500 antisemitiska hatbrott i landet, en ökning jämfört med året innan. En överväldigande majoritet av attackerna tillskrivs högerextremister, men även personer som låter sina politiska åsikter om staten Israel slå över i rent judehat är en del av problemet, enligt företrädare för tyska judar.

Adolf Hitlers regim mördade mellan fem och sex miljoner judar mellan 1939 och 1945.

Merkel om antisemitismen: "Oroande". © Foto: TTMerkel om antisemitismen: "Oroande".

9. marraskuuta 2018 17:46:00 Categories: TT Nyhetsbyrån USA TODAY SPORTS

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.