TT Nyhetsbyrån

Hopp och tvivel om brexitavtal

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 9/11/2018 14:02:55 TT
Hopp och tvivel om brexitavtal. © Foto: TTHopp och tvivel om brexitavtal.

Nya samtal skapar nya förväntningar om att en brexituppgörelse snart är på gång mellan Storbritannien och EU.

Men från unionisterna i Nordirland hörs fortsatta protester mot planerna.

Frågan om hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska hållas öppen efter det brittiska EU-utträdet har länge varit det som hindrar ett färdigt utträdelseavtal. EU och Irland vill ha garantier för en nödlösning där allt förblir som det är, om ingen annan lösning kan förhandlas fram, medan Storbritannien i så fall kräver att nödlösningen blir tidsbegränsad.

Enligt tidningen The Times ska premiärminister Theresa May nu ha skickat ett brev till ledarna för nordirländska unionistpartiet DUP för att betona att hon aldrig tänker acceptera att nödlösningen behöver träda i kraft.

I stället för att lugna får det dock DUP att gå i taket - och befara att May är på väg att acceptera något som DUP inte kan tänka sig.

"Hennes brev tyder på att premiärministern knutit sig till tanken på en gräns i Irländska sjön med Nordirland kvar under EU:s regler", skriver DUP-ledaren Arlene Foster på twitter.

Partiets brexittalesman Sammy Wilson går ännu längre i en radiointervju med BBC.

- Om en sådan här överenskommelse skulle läggas fram i parlamentet skulle vi inte stödja den och jag tror att ett stort antal från hennes eget parti inte heller skulle göra det. Premiärministern känner till konsekvenserna och nu måste hon tänka om, säger Wilson enligt Reuters.

Stödet från DUP:s tio ledamöter är nödvändigt för att ge Mays regering majoritet i det brittiska parlamentet.

Parallellt växer samtidigt förväntningarna på en uppgörelse i Bryssel där parternas näst högsta förhandlare, Storbritanniens Olly Robbins och EU:s Sabine Weyand, sitter i samtal för andra dagen i rad.

- Det kan komma någonting i kväll, och under helgen förväntar vi oss någonting, säger EU-minister Ann Linde (S) på plats i Bryssel för fredagens handelsministermöte.

På måndag ska hon och övriga kvarstannande länders EU-ministrar få en ny genomgång av läget från EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

- Jag tror att det kommer någonting till mötet med Barnier på måndag. Men det har ju tidigare också blivit genombrott som sedan inte gått igenom den brittiska regeringen, så ingenting är klart förrän allt är klart, säger Linde.

9. marraskuuta 2018 16:02:55 Categories: Sky News TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.