TT Nyhetsbyrån

Lugne Hallam ska fixa guldyra

Logotyp för TT NyhetsbyrånTT Nyhetsbyrån 17/04/2018 10:54:59

Slutspel är tiden när känslorna flödar och topplocken vibrerar på både spelare och ledare.

Lugne Hallam ska fixa guldyra. © Foto: TTLugne Hallam ska fixa guldyra.

Då står Växjötränaren Sam Hallam där i båset, lugn som en filbunke.

Nu ska 38-åringen se till att favoriten håller och fixa andra SM-guldet till sig själv och klubben i finalserien mot Skellefteå.

Bänka er framför tv:n i kväll till den första SM-finalen och oddsen är - för att tala Zlatanspråk - skyhöga på att Sam Hallam ska leva rövare.

Samtidigt står i motståndarbåset kollegan Bert Robertsson där, i alla fall jämförelsevis, det pyser ur öronen redan från start.

Så frågan är om Sam Hallam verkligen är så lugn som han ser ut, eller om det brinner inombords?

- Det är både och. Just där ute under match ... en spelare har sitt fokus på att lösa situationer, för vår del på bänken handlar det om att försöka förmedla ett fokus och ett lugn. Sedan är det klart att jag kan brusa upp, men jag slipper ju ha folk som försöker mosa mig i sargen, så jag ska kunna hålla en annan skärpa, säger han.

- Folk säger att jag är lugn, men jag skulle inte säga att det är lugn utan det är min skärpa.

TV4/C More utrustade Hallam med mick under en av slutspelsmatcherna. När tv-publiken i en av pauserna skulle få ett smakprov på hur det hade låtit fanns varken svordomar eller höjt tonläge, utan lugna, klara direktiv eller uppmuntrande ord.

- Jag försöker få ut det bästa av mig själv precis som spelarna. Om jag inte lägger så mycket vikt på att vifta med armarna och skrika så vet jag att jag har bättre koll på vilka som ska in i nästa byte. Det är så jag har försökt vara på bänken från början.

Den unge men ändå så rutinerade Sam Hallam gör sin sjätte säsong i Växjö. Han kom in som assisterande, plockad från Karlskoga, men fick ta över nästan direkt då Janne Karlsson sparkades efter en dålig säsongsinledning hösten 2012.

Han är stockholmare, fostrad i AIK och efternamnet kommer från hans engelska pappa.

Växjö har varit guldfavorit ända sedan upptaktsträffen inför säsongen, vann grundserien med suveräna 21 poängs marginal och har 8-1 i matcher i slutspelet.

- Att sätta ihop många segrar på rad är svårt, nu har vi sju raka vinster. Vi klarade av att ta tre raka mot Brynäs när det stod 1-1 i matcher och vi klarade av att hitta sätt att vinna mot Malmö även när vi ledde med 2-0 och 3-0. Då fanns det utrymme för att det skulle komma en förlust. Det är den största styrkan, tycker jag. Att stänga matcher och gå vidare.

TT: Hur har ni jobbat med att bära favoritskapet?

- Att vända det till ett erkännande, men också en förståelse till att alla vill välta favoriten. Vi är inte ensamma favoriter, men vi är en av dem, och att vända det till en stolthet att just nu har man förmånen att vara på en plats där många tror att vi ska vinna. Att vända det till en kraft, det tar tid och man växer in i det och jag säger inte att vi är där fullt ut.

Växjö gör sin andra final i historien och precis som 2015 står Skellefteå för motståndet. Den gången hände det märkliga att bortalaget vann i de fem första matcherna innan Hallams Växjö avgjorde på hemmaplan.

TT: Favoritögonblick den gången?

- Det var ett tag sedan, man tänker inte varje dag på det, men det är just den här känslan av här och nu. Du får väldigt få tillfällen i livet där tiden bara stannar. Jag brukar jämföra med att jag har varit med om tre födslar, då är det som händer utanför i omvärlden bara borta. Några få sekunder och en stund i tränarrummet efteråt var sådana när du bara var här och nu.

17. huhtikuuta 2018 13:54:59 Categories: TT Nyhetsbyrån

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.