Nyheter24

Vad är det egentligen som händer när man får sendrag?

Logotyp för Nyheter24 Nyheter24 17/04/2018 11:46:00 Saara Olsson

Att få sendrag kan göra riktigt ont, speciellt om du helt plötsligt vaknar av det mitt i natten. Men varför får vi det egentligen, vad kan man göra åt det och är det farligt? Här är svaren på frågorna du säkert ställt dig om muskelkramp.

Du kanske har vaknat mitt i natten och känner att muskeln drar ihop sig? Eller när du från ingen stans får sendrag i foten och har ingen aning om vad du ska göra på grund av att det gör så fruktansvärt ont?

Ja, att ha muskelkramp eller sendrag är inge vidare. Men varför får man det, vad kan man göra åt det och är det farligt?

Det som händer när du får muskelkramp är alltså att din muskel helt plötsligt drar ihop sig. Ofta kommer det innan du somnar eller när du sover.

Men det är inte farligt eller skadligt för dina muskler att få det. Vilket kan vara skönt att veta. Det är faktiskt något som kan hända för alla, men om du är gravid eller lite äldre så är det vanligare.

Sendrag kallas det när du får det under foten eller i vaden. Något du kan göra för att undvika det är att stretcha regelbundet.

Om du äter vätskedrivande läkemedel kan det bidra till att du lättare får muskelkramp. Något som kanske kan vara orsaken, även om det är ovanligt, är olika sjukdomar.

Du kan även få muskelkramp om du har tränat och överansträngt en muskel. Har du stått, legat eller suttit i en obekväm position under en lite längre tid kan du även få muskelkramp.

Det som händer är som sagt att din muskel drar ihop sig snabbt och det bruka ofta gå över på ett par minuter.

Vad kan man göra åt sendrag?

Om du får sendrag i vaden kan du böja upp din fot och på så sätt sträcka ut muskeln. Du kan också testa att försiktigt sträcka ut eller massera muskeln. Men om det är så att du ofta får muskelkramp så kan du kontakta din vårdcentral.

Källa: 1177.

Du kanske också vill läsa om vad som händer med din kropp när du blir dumpad - här kan du läsa mer om det. Eller så kanske du vill läsa om vad som händer vad som händer i din kropp när du har mens - isåfall kan du läsa mer om det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

17. huhtikuuta 2018 14:46:00 Categories: Nyheter24

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.