Logotyp för Metro

Kortbedrägerierna de högsta någonsin - ökningen sker i snabb takt

Logotyp för Metro Metro 14/02/2018 22:03:23 Malin Jansson
Kortbedrägerierna de högsta någonsin. © IBLKortbedrägerierna de högsta någonsin.

De så kallade Card not present-bedrägerierna (CNP), där bedragare använder andra personers kortuppgifter för att handla på nätet, har ökat med flera hundra procent de senaste åren. Omkring 80 000 anmälningar gjordes förra året - vilket utgjorde cirka 40 procent av de totala antalet anmälda bedrägeribrott, enligt ny statistik från Nationellt bedrägericenter.

Och ökningen sker i snabb takt. Under januari månad kunde polisen notera det högsta antalet anmälda CNP-bedrägerier någonsin uppmätt - 50 procent fler än under samma månad förra året.

Enligt Lotta Mauritzon, brottsförebyggare på Nationellt bedrägericenter, kommer detta delvis som en följd av den växande e-handeln.

- Men det är inte bara det. Vår uppfattning e-handlare många gånger inte kräver någon mer verifiering än enbart kortuppfiter - och det blir ett problem när det går att köpa stulna kortuppgifter på nätet, säger Lotta Mauritzon.

LÄS MER: Kortbedrägerier ökar - så skyddar du dig

De så kallade CNP-bedrägerierna utgör i dag den absolut vanligaste bedrägeriformen både i Sverige och i världen. Nationellt bedrägericenter samarbetar aktivt med banker och andra aktörer för att komma åt problemet.

- Det finns lite olika lösningar, som att man måste verifiera via BankID eller någon annan säkerhetslösning. Till exempel har American express nu dynamiska cvv-koder som ändras efter varje köp. Men det gäller också för e-handlarna att använda de lösningar som finns, säger Lotta Mauritzon.

LÄS MER: Falsk bankomatfabrik sprängdes i jätteräd

15. helmikuuta 2018 0:03:23 Categories: Logotyp för Metro

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.