Logotyp för Hemmets Journal

Vilket te väljer du?

Logotyp för Hemmets Journal Hemmets Journal 6/10/2017 10:08:00 Maiken Buchwald

Var fjärde svensk dricker te varje dag. Men var fjärde tedrickare byter aldrig smak. Lite synd för det finns många sorter att välja på idag.

Grönt, gult, svart och vitt te härstammar alla från tebusken Camelia sinensis, vars blad innehåller en speciell typ av antioxidanter, kallade flavonoider. 

Ger bättre balans

Det är en myt att drycker med koffein, som te och kaffe, leder till uttorkning. Tvärt om slog nyligen en brittisk studie fast att te leder till bättre vätskebalans vid uttorkning. För att koffein ska bli vätskedrivande måste du få i dig så höga doser som är svårt att brygga själv.

Den starkaste av dem, ECGC, har i studier visat sig kunna förebygga både cancer och hjärt- kärlsjukdomar.

Svart, grönt och vitt te innehåller också koffein 

Svart te

Svart te är det mest bearbetade av teerna och innehåller därmed minst flavonoider men mest koffein. Efter plockning får bladen, som vanligen skärs eller krossas, oxidera, en process under vilken bladen tappar sin gröna färg och svartnar, varefter de torkas. Svart te tappar inte smak vid lagring lika fort som grönt te.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing Digital AB

Svart te innehåller mest koffein.

Vitt te

Vitt te eller kejsarte, anses som det finaste av alla teer. Det görs av de små unga, håriga bladknopparna på busken och är minimalt bearbetat. Vitt te varken ångas eller steks, det torkas direkt och har lägst koffeinhalt men högst antioxidanthalt. Förmodligen var detta den allra första sortens te man drack. 

Grönt te

Grönt te är det te som är mest studerat. Det är mindre bearbetat, ojäst och har betydligt mer flavonoider. Även så kallade katechiner som anses både hälsosamma och farliga eftersom de tycks påverka levern negativt i för höga doser, så drick måttligt.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing Digital AB

Grönt te är det te som är mest studerat.

Gult te

Gult te är ett mellanting mellan grönt och vitt te. Teet har fått vissna och sen torka i stackar, alternativt inslaget i papper eller hudar. Detta ger ett te med en mild och inte så gräsig smak. Det tar lång tid att framställa och är ganska ovanligt. Bereds som grönt te.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing Digital AB

Rött te är egentligen inget äkta te.

5 hälsofördelar med te

Te innehåller starka antioxidanter. Dessa tycks skudda mot flera sjukdomar och bidrar till att:

. Stärka immunförsvaret

. Minska samman- klumpning av blodplättar

. Förbättra kolesterol- och hormonbalans

. Sänka blodtrycket

. Hämma bakterier och virus

Rött te

Rött te, rooibos te, är inget äkta te. Det görs av blad från den sydafrikanska järneksbusken Aspalathus linearis. Bladen jäser i rullar nergrävda i jorden, detta gör att de får en röd färg.

Rooibos har använts i flera hundra år i Sydafrika som medicinaldryck och påstås förhindra uppkomst av allergier, astma, hösnuva, eksem och sömnlöshet. Det är koffeinfritt och innehåller många mineraler och även ämnen som tros motverka åldrande.

© Hemmets Journal

26. maaliskuuta 2018 2:55:25 Categories: Logotyp för Hemmets Journal

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.