Logotyp för Metro

Här är favoriterna till Nobels fredspris

Logotyp för Metro Metro 6/10/2017 9:07:44 Johan Wikén
Påve Franciskus och "Vita hjälmarna" är med i förhandssnacket inför fredspriset. © TTPåve Franciskus och "Vita hjälmarna" är med i förhandssnacket inför fredspriset.

De kanske hetaste kandidaterna till att få fredspriset är förhandlarna bakom avtalet som reglerar Irans kärnenergiprogram. Agnes Hellström, ordförande på Svenska freds- och skiljedomsföreningen, håller med om att kärnvapenfrågan är högst aktuell. Men hon har en annan favoritkandidat till priset.

- För mig är den starkaste kandidaten ICAN, den organisation som har varit pådrivande i att få igenom det internationella förbudet mot kärnvapen i FN. Jag är förvånad att organisationen inte lyfts på fler ställen, säger hon.

LÄS MER: Tio nobelskandaler vi minns

ICAN, Internationella kampanjen för att anskaffa kärnvapen, är en global kampanj som finns i över 100 länder.

- Vi befinner oss i ett extremt läge, samtidigt som hotet från kärnvapen känns närmare än på mycket länge så har vi samtidigt en unik möjlighet att förbjuda dem, säger Agnes Hellström.

Klockan 11.00 på fredagen tillkännages årets fredspristagare av den norska Nobelpriskommittén.

Tre av förhandsfavoriterna

Förhandlarna bakom Iranavtalet

Iranavtalet gick i stora drag ut på att det iranska kärnenergiprogrammet reglerades i utbyte mot lättade sanktioner mot landet. De som spås motta priset är i så fall Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif och EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Vita hjälmarna

Organisationen, som består av tusentals frivilliga, försöker rädda liv när bomberna faller i Syrien. Deras officiella namn är Syriens civilförsvar men den vita färgen på skyddshjälmarna har gett dem smeknamnet "Vita hjälmarna".

Påve Franciskus

Redan förra året var påven en av de förhandstippade favoriterna på grund av hans ställningstagande i frågor som rör fattigdom, flyktingar och klimatpåverkan. Även i år nämns han som en möjlig priskandidat.

Fem tidigare vinnare

2016: Juan Manuel Santos, president i Colombia

2015: Tunisiens nationella dialogkvartett

2014: Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi

2013: OPCW, internationellt antikemvapenorgan

2012: Europeiska unionen, EU

26. maaliskuuta 2018 2:55:10 Categories: Logotyp för Metro

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS
Suomi sisu kantaa
NorpaNet Alpha 1.0.44.37810 - Firebird 3.0 WI-V6.3.4.32939

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.